Cererea și oferta de muncă în România

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

o Piata muncii
o Cererea si oferta de munca
o Salariul
o Somajul
o Studiu de caz

Extras din proiect:

Piata muncii

Definire

Piata muncii reprezinta spatiul economic in cadrul caruia se confrunta cererea de munca cu oferta de munca, au loc negocieri privind angajarea salariala.Tranzactiile intre posesorii de capital si cei ai fortei de munca au loc pe baza principiilor economiei de piata si a unor reglementari juridice specifice cu referire la comportamentul celor doi parteneri:cumparatorul si vanzatorul de for ta de munca. Pe aceasta piata, un rol important revine sindicatelor, ca reprezentanti ai ofertantilor de forta de munca, si patronatului, ca purtatorul cererii de munca la nivel macroeconomic si microeconomic. Negocierile intre cei doi parteneri vizeaza realizarea echilibrului de interese, in conditiile existentei pe piata muncii a unui anumit raport intre cererea si oferta de munca.

Piata muncii se afla in stransa interdependenta cu fluxurile de pe celelalte piete (bunurilor si serviciilor, capitalului, monetara, valutara),la nivel nationalsi international. Este o piata derivata. Piata bunurilor si serviciilor da semnale cu privire la cererea de factor de productie munca. La randul ei, piata muncii influenteaza piata bunurilor si serviciilor, deoarece veniturile obtinute ca urmare a unui grad mai mare de ocupare a fortei de munca stimuleaza cererea si, in consecinta, oferta de bunuri economice. Faptul ca salariul detine o pondere importanta in totalul venitului unei economii nationale constituie, evident, un factor de influenta asupra derularii fluxurilor de pe celelalte piete.

Functii

Piata muncii, cuprinsa in ansamblul pietei nationale, indeplineste urmatoarele functii specifice:

- alocarea resurselor de munca, a fortei de munca pe ramuri,subramuri, domenii de activitate, zone geografice, meserii, in dependenta de volumul si structura cererii de munca existente, la un moment dat;

- furnizeaza informatii cu privire la cererea si oferta de munca,la aparitia unui excedent sau deficit de ofertade munca, in diferite sectoare de activitate, la nivelul salariului dat;

- institutiile pietei muncii estimeaza tendintele de evolutie a cererii si ofertei de munca pe termen mediu si lung;

- stimuleaza mobilitatea profesionala si teritoriala a fortei de munca cu ajutorul unor parghii economico-financiare;

- prin propriile mecanisme, asigura protectie economica si sociala somerilor, pe o perioada delimitata.

Toate aceste functii ale pietei muncii au un rol important in ocuparea, orientarea, mobilitatea fortei de munca, in asigurarea unui venit, pe durata limitata,celor ce sunt someri.

Cererea si oferta de munca

Cererea de munca

Multitudinea de activitati ce se desfasoara in economie pentru obtinerea de bunuri si servicii atat pentru piata, cat si pentru auto-consum genereaza nevoia de munca. Aceasta nu coincide cu cererea de munca. Nevoia de muncase constituie din volumul total de munca necesar desfasurarii tuturor activitatilor dintr-o economie nationala, intr-o perioada de timp delimitata. Intre nevoia de munca si cererea de munca exista o relatie ca de la intreg la parte. Cererea de munca reprezinta doar o parte din necesarul total de munca.

Definire

Cererea de munca este necesarul de munca din partea agentilor economici, la un moment dat, care se satisface prin intermediul pietei muncii, prin relatii de angajare salariala. Ea se exprima prin oferta de locuri de munca din partea agentilor economici. Cererea de munca este o marime dinamica atat in ceea ce priveste nivelul, cat si structura sa.

Factorii de care depinde cererea de munca

- Nivelul salariului.

Cererea de munca se afla in raport invers proportional fata de salariu: cand salariul are o tendinta de crestere, aceasta inseamna scumpirea fortei de munca, ceea ce duce la scaderea cererii de munca din partea agentilor economici; invers, cand salariul se micsoreaza, cererea de forta de munca sporeste.

- Costul marginal al muncii.

Costul marginal al muncii, in relatie cu venitul marginal al muncii, va sta la baza deciziei agentilor economici de a angaja sau nu noi salariati. El reprezinta sporul de cheltuieli antrenat de cresterea cu o unitate a cantitatii de munca utilizate. Aceste cheltuieli se concretizeaza in salariul nominal suplimentar platit noilor angajati.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cererea si oferta de munca in Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 817 cuvinte
Nr caractere:
14 983 caractere
Marime:
128.15KB (arhivat)
Publicat de:
Dochia Niculae
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
piata muncii, macroeconomic, Oferta de muncă, Salariul, spaţiul economic
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Materie:
Economie
An de studiu:
I
Sus!