Analiza asupra evoluției mall-urilor, hipermarketurilor, supermarketurilor

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Țara noastră nu dispune de resurse financiare precum restul țărilor membre ale Uniunii Europene, însă avem o multitudine de mall-uri, care încasează în țara noastră peste 350 mil. euro, ca medie anuală, de pe urma închirierii a 5.400 de magazine, potrivit unor calcule realizate de Capital pe baza unui studiu DTZ Echinox.

În condițiile în care, în țara noastră s-ar îmbunătăți infrastructura, există posibilitatea ca mai mulți investitori străini să fie interesați de construirea de noi spații comerciale. O infrastructură bine pusă la punct poate mări încasările lanțurilor de centre comerciale, cum, spre exemplu s-a întmplat în Bulgaria, unde vânzările au crescut imediat după inaugurarea podului Calafat- Vidin. Totuși, deși venitul românilor este unul mic, lanțurile de centre comerciale au profit și chiar unele supermarketuri au îndrăznit să se extindă și în zona rurală a țării. Aceste construcții aduc beneficii, cum ar fi crearea de noi locuri de muncă și stoparea migrației populației din zona rurală spre cea urbană în căutarea unui loc de muncă și de asemenea, ar reduce aglomerația din zonele centrale ale orașelor în perioada sărbătorilor în mod special, când toată lumea se înghesuie la cumpărături.

Totuși, cu numai 138 mp de retail modern/ mia de locuitori, România continuă să fie în urma celor mai importante țări din Europa Centrală şi de Est în ceea ce privește densitatea spaţiului de retail. Lider rămâne Polonia, unde stocul este de 320 mp/ mia de locuitori, urmată de Cehia cu 316 mp/ mia de locuitori și Ungaria cu 212 mp/ mia de locuitori, potrivit datelor DTZ Echinox. În plus, productivitatea suprafeţelor de vânzare din România este cea mai mică din UE, vânzările retailerilor fiind de sub 2.500 de euro/mp în 2013, potrivit GfK.

Analiză aspura evoluției mall-urilor, hipermarketurilor, supermarketurilor

Istoric

Mall-urile sunt locurile în care comerțul se îmbină cu plăcerea. Acestea în mod principal, dar și hipermarketurile, precum și supermarketurile își au originea în anticul bazar. Astfel, de la anticul bazar la mall avem o istorie ce traversează mai mult de zece secole.

Începând cu sec. X până în sec. XV, istoria spune cum că se construiesc cele mai vechi bazaruri, care încă mai există și astăzi, la Isfahan și Teheran, precum și Marele Bazar din Istanbul, deschis în secolul al XV-lea și care numără astăzi câteva mii de magazine.

În perioada sec. XV- XVIII, apar și se dezvoltă piețele acoperite și clădirile cu suprafețe mari, în care se concentrau chiar și peste 100 de tarabe, unde se vindeau produse textile și alimentare. Acestea au apărut în Rusia, sub numele de ”Gostinii Dvor”, la Moscova și Sankt Petersburg, apoi și în Marea Britanie, unde există și astăzi: ”Leeds Kirkgate Market” spre exemplu a fost deschisă inițial în 1.822 ca o piață în aer liber. Conceptul este asemanator cu cel al Halelor Obor, ale caror baze s-au pus la începutul secolului trecut.

În sec. XVIII, se deschid primele arcade- construcții precursoare ale galeriilor comerciale de astăzi. Și acestea erau acoperite, noutatea fiind ca toate magazinele aveau la randul lor câte un acoperiș separat. Este vorba de proiecte cu una sau mai multe “străzi” pe care se găseau numeroase magazine. Primele s-au deschis la Londra, spre exemplu ”Burlington Arcade”, în anul 1.921 și la Providence, în SUA în anul 1.828. Construcțiile pe terenuri ieftine, la marginea oraşelor, erau aşa-numitele „Farmers Markets” din Ca lifornia anilor ’30, supranumite şi „sate de magazi ne”. Iniţiatorii unor asemenea complexe, care erau un fel de „urmaşe” ale centrelor comerciale mici şi mijlocii din America anilor ’20, au mers pe ideea de pre-ţuri scăzute. În plus, s-au gândit la faptul că nu mărul celor care aveau automobile era în continuă creş tere. Aceste „sate” aveau o arhitectură tradiţională, se integrau perfect în peisaj, erau amplasate la intersecţii im por tante şi puneau la dispoziţia cumpărătorilor un nu măr mare de locuri de parcare aflate în spatele lor. Răspândirea complexelor comerciale în America avea să fie oarecum blocată de perioada marelui crah financiar din anul 1930, care a apărut în primul rând ca o consecință a primului război mondial, apoi a urmat şi blocajul creat de al doilea război mondial. Profesorul universitar KennethT. Jackson, autor al lucrării „Crabgrass Frontier (1.985, o istorie a suburbanizării în America), notează că în 1.946 existau doar opt complexe comerciale în SUA. Prin urmare, aveau să apară complexele comerciale regionale, primul de acest gen fiind Northgate, construit în 1.950 la marginea oraşului Seattle, o stradă doar pentru pietoni, de-a lungul căreia se aflau magazine mici şi un magazin universal. Extinderea acestui gen de complexe a avut loc în paralel cu extinderea subur biilor, atracţia de bază constituind-o avantajul de a face cumpărăturile într-un singur loc. Mai târziu apar magazinele universale veritabile, denumite și “department store”, mai ales în SUA. Erau reprezentate de clădiri cu mai multe etaje, spațiul fiind împărțit în raioane în funcție de produsele comercializate sau de serviciile oferite.

Astfel, numărul complexelor comerciale americane avea să crească de la aproximativ o sută în 1.950, la aproape 4.000, zece ani mai târziu. Printre cele mai mari se număra Northland (Detroit), construit în 1954, pe o suprafață de 10.000 metri pătraţi, 7.400 locuri de parcare, şi în jurul lui clădiri de birouri, apar tamente, laboratoare de cercetări, un spital şi un hotel.

În anul 1.916, se deschide la Duluth, Minnesota, un strămoș al mall-ului de astăzi, ”Lake View Store”. Ultimul etaj avea un balcon, iar ulterior, magazinele de la parter au devenit accesibile doar din exterior. Clădirea avea trei niveluri, dintre care unul în subteran, unde era amplasat un magazin de încălțăminte. La parter era un magazin general, iar primul etaj găzduia spații de servicii, precum un oficiu bancar sau o frizerie, dar și sală de biliard.

În perioada anilor ’20 se inaugurează strămoșii parcurilor de retail de astăzi, în SUA. Era vorba despre centre comerciale individuale, de dimensiuni mici și medii, între care existau străzi; noutatea era faptul că erau concepute pentru cei care veneau cu automobilul.

În anii ’50, iau naștere în SUA primele mall-uri după standardele moderne. Acestea erau clădiri acoperite integral, cu unul sau mai multe etaje, toate magazinele fiind încastrate în clădire și accesibile doar din interior. ”Northgate Mall” s-a deschis în apropiere de Seattle, inițial cu 18 magazine.

În anii ’60, Carrefour deschide primul hipermarket, în Franța. Conceptul trece Oceanul zece ani mai târziu, extinderea acestui format în SUA realizându-se spre finalul anilor ‘80; concomitent, se dezvoltă conceptul parcurilor de retail, așa cum este cunoscut astăzi, dar apar și primele mall-uri care dau faliment.

Bibliografie:

1.Auyero, Javier; La política de los pobres: Las prácticas clientelistas del peronismo. Ed. Manantial, Buenos Aires, 2001, p. 132

2.Braudel, Fernand; Le temps du monde dans Civilization matérielle, Economie et Capitalisme. XVe - XVIIIe siècle, CNAM, mai 2002

3.Chirilă, Sofia; Rabontu, Cecilia, Irina; Articol, Analiza pieței românești a publicității, Analele Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Seria Economie, Nr. 4/2010

4.Cotea, Lidia; Toma, Dolores; Vers l’Orient européen : Voyages et images. Pays roumains, Bulgarie, Grèce, Constantinople, Ed. Universității din Bucureşti, 2009

5.Dima, Dumitru; Pamfile, Rodica; Procopie, Roxana; Mărfurile alimentare în comerțul internațional, Ed. Economică, București, 2001

6.Meșter, Liana; Comerțul internațional, Ed. Economică, București, 2007

7.Stancu, Stelian; Competiția de piață și echilibrul economic, Ed. Economică, București, 2002

8.Săgeată, Radu; Articol, Turismul industrial, ca alternativǎ de reconversie funcţionalǎ a unor centre industriale destructurate, Analele Universităţii ”Valahia” Târgovişte, Seria Geografie, Tomul 3, 2003

9.Sută, Nicolae; Sută, Selejean, Sultana; Istoria comerțului mondial și a politicii comerciale, Ed. All, București, 1997

10.Tănase, Adrian; Comportamentul consumatorului, Ed. Economică, București, 2013

1.www.adevarul.ro

11.www.beachbulgaria.com

12.www.budapest-city-guide.com

13.www.capital.ro

14.www.dailybusiness.ro

15.www.en.wikipedia.org

16.www.europa.eu

17.www.infoturism.ro

18.www.mediafax.ro

19.www.monitorulsv.ro

20.www.myczechrepublic.com

21.www.obiectivdesuceava.ro

22.www.paginaeuropeana.ro

23.www.prague.fm

24.www.retail-fmcg.ro

25.www.romania.city-star.org

26.www.thecitybreak.ro

27.www.virtualtourist.com

28.www.wall-street.ro

29.www.zf.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza asupra evolutiei mall-urilor, hipermarketurilor, supermarketurilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
15 577 cuvinte
Nr caractere:
83 789 caractere
Marime:
101.43KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Materie:
Economie
An de studiu:
I
Sus!