Alternative de investiții pe piața de capital din România

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitolul I - NOTIUNI INTRODUCTIVE: PIATA BURSIERA. PIATA BANCARA. PIATA IMOBILIARA
Capitolul II - ALTERNATIVE DE INVESTITII : BURSIERE , BANCARE SI IMOBILIARE
Capitolul III - PROBLEMA
Bibliografie

Extras din proiect:

Capitolul I

NOTIUNI INTRODUCTIVE:

PIATA BURSIERA. PIATA BANCARA. PIATA IMOBILIARA

Piata bursiera

Bursa de valori e una dintre cele mai importante institutii ale economiei de piata, un segment al pietei financiare, o piata secundara organizata, transparenta si supravegheata, pe care se incheie tranzactii referitoare la valori mobiliare, derivate ale acestora, paritati monetare, comoditati etc. Bursa de valori apare ca un regulator al fluxurilor financiare, un stimulator si diversificator al productiei rentabile, precum si un detector al produselor nerentabile.

Indiferent de forma ei juridica (de drept public sau de drept privat), bursa de valori functioneaza sub controlul si supravegherea guvernului.

In cadrul bursei de valori se negociaza: valori mobiliare (titluri financiare) actiuni, obligatiuni, titluri de renta, etc.; valori selective; produse bursiere derivate: contracte futures, optiuni pe marfa, optiuni pe titluri financiare, optiuni pe valute etc.

Exista burse la care obiectul principal al negocierilor il constituie actiunile(burse de actiuni). Unele burse de valori au ca obiect de activitate tranzactionarea valorilor mobiliare pe plan local si acestea sunt burse locale, necaracteristice in comertul bursier international, altele au un obiect extins la un numar mare de valori mobiliare admise la cotare, indiferent de tara emitenta. Acestea sunt burse caracteristice, de reputatie internationala, detinand un rol conducator in tranzactiile bursiere generale.

Misiunea bursei este de a asigura si promova o piata eficienta, cu reguli corecte, atractiva si compatibila cu standardele europene, care sa devina un factor de influenta a tendintelor economice si institutionale si sa se constituie intr-un mediu de dezvoltare si initiative antreprenoriala prin oferirea de servicii, mecanisme si forme pentru mobilizarea, atragerea si alocarea eficienta a resurselor financiare, in conditii de transparenta si siguranta.

Rolul bursei de valori este de a furniza o piata organizata pentru tranzactionarea valorilor mobiliare, de a contribui la cresterea lichiditatii valorilor mobiliare prin concentrarea in piata a unui volum cat mai mare de valori mobiliare, de a contribui la formarea unor preturi care sa reflecte in mod corespunzator relatia cerere-oferta si de a disemina aceste preturi catre public.

Pentru fondarea unei burse de valori sunt necesare trei conditii: existenta in zona respectiva sau in apropiere a unor societati anonime de mare anvergura; difuzarea actiunilor si obligatiunilor emise de societatile anonime respective la un numar mare de actionari; reglementarea judicioasa a activitatii tranzactionale prin norme legislative imperative cu privire la codul de conduita, limita participarilor, modul de desfasurare a negocierilor etc.

Bursa de valori se clasifica din punct de vedere juridic in: bursa de valori oficiala, bursa de valori neoficiala si piata la ghiseu (OTC-Over The Counter)

Bursa de valori oficiala este piata la care se negociaza valorile mobiliare admise la cotare. Operatiunile se desfasoara intr-un spatiu special amenajat conform unui regulament de functionare. Tranzactiile sunt centralizate si accesibile informarii continue a clientilor. Operatiunile se desfasoara cu exclusivitate in cadrul unui mecanism, folosindu-se un personal specializat in negocierea tranzactiilor si un personal tehnic care se ocupa de pregatirea negocierilor, evidenta contractelor si urmarirea realizarii lor. Accesul in bursa este restrictiv.

Bursa de valori neoficiala este o bursa cu un acces mai putin restrictiv. Pe aceasta piata se negociaza valorile mobiliare neinscrise la cotarea oficiala. Este vorba de societati mici si mijlocii care doresc sa obtina fonduri pentru dezvoltare dar nu pot indeplini conditiile severe de admitere la piata oficiala.

Piata la ghiseu (OTC - Over The Counter) este piata organizata direct intre operatori, in afara burselor organizate si care se deruleaza printr-o retea de telecomunicatii. Pe aceasta piata se pot vinde si cumpara valori mobiliare in cantitati oricat de mici si nu numai pachete de actiuni care sa aiba la baza o unitate de masura. Preturile, desi se formeaza pe baza cursurilor cotate la Bursa oficiala, sunt diferite, variind de la o firma la alta.

Principiile care guverneaza Bursa de Valori Bucuresti ca piata organizata de valori imobiliare sunt: Accesibilitate: Bursa se angajeaza sa asigure tratament egal tuturor societatilor membre, respective societatilor emitente listate la Bursa. Informare: Bursa se angajeaza sa sa asigure permanent agentilor de bursa si investitorilor, suficienta informatie despre societatile tranzactionate si despre preturile valorilor imobiliare emise de acestea.

Intr-o economie de piata o societate pe actiuni devine importanta numai daca actiunile si obligatiunile ei sunt admise sa fie cotate la bursa. Problema care se pune nu este aceea a mobilului economic care determina o societate pe actiuni sa se introduca in bursa, ci a posibilitatii intrunirii unor conditii impuse de legislatia nationala spre a putea ca actiunile si obligatiunile emise pe piata primara sa poata fi vandute si cumparate la bursa.

Actiunile si obligatiunile emise de societatea pe actiuni pot fi cotate la bursa de valori in doua situatii distincte, carora le corespund doua metode diferie: cotarea actiunilor si obligatiunilor existente si cotarea unor noi emisiuni de actiuni si obligatiuni.

Prin cotarea la bursa, societatea comerciala poate sa-si mareasca capitalul aditional pe termen lung. Orice societate care necesita o finantare pe termen lung poate sa o faca in doua moduri: prin autofinantare si prin finantare exterioara societatii.

Societatea cotata la bursa beneficiaza de un circuit financiar suplimentar. Sursa de finantare este enorma, fiind constituita din marele public investitor. Autonomia financiara a societatii este astfel considerabil mai mare decat cea a unei intreprinderi similare, necotate.

Cotarea la bursa implica si o serie de dezavantaje: societatea cotata trebuie sa furnizeze publicului si specialistilor bursieri numeroase informatii economice si financiare. Ea trebuie sa-si explice public modul in care isi gestioneaza afacerile. In multe tari, societatile cotate trebuie sa-si prevada anumite provizioane financiare suplimentare. Exista riscul ca investitori nedoriti sa preia in mod treptat controlul societatii pe calea achizitiei de actiuni emise la bursa sau societatea sa faca obiectul unor tentative ostile de achizitie.

Bursa de valori si piata de capital din tara noastra se afla in present la un moment foarte important pentru evolutia si dezvolatarea viitoare a acestora: institutiile pietei au reusit, prin performantele, proiectele si initiativele din ultimii ani, sa atraga atentia potentialilor investitori individuali si institutionali rezidenti si nerezidenti si a potentialilor emitenti de instrumente financiare.

Numarul celor care au facut pasul de interes la intrarea pe piata este inca mic ( sub 10000 de investitori cumparatori pe luna, numai cinci listari noi la BVB in 2005, dintre care numai trei sunt emitenti de instrumente finaciare).

Bibliografie:

http://www.eafacere.ro/articole/avantajele-listarii-la-bursa_87.html

http://www.curierulnational.ro/Economie/20030/Avantajele+si+dezavantajele+listarii+la+bursa

http://facultate.regielive.ro/cursuri/burse/piata_bursiera_in_romania-95689.html

http://www.bloombiz.ro/finante/piata-bursiera-din-romania-si-ar-putea-tripla capitalizarea-in-urmatorii-ani-sustin-reprezentantii-east-capital_133547

http://www.referatele.com/referate/economie/online14/PIATA-DE-CAPITAL-IN-ROMANIA---Piete-de-capital-referatele-com.php

http://www.ilincagorobet.ase.md/modules/mydownloads/singlefile.php?lid=21

http://www.scritube.com/economie/Piata-bursiera-romaneasca22215221412.php

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8237653-cel-mai-important-eveniment-piata-bursiera-din-romania-ultimii-ani-actiunile-fondului-proprietatea-vor-tranzactionate-bursa-valori-bucuresti.htm

http://bloguri.dailybusiness.ro/corina-chira/altele/cum-a-evoluat-piata-bursiera romaneasca-in-anul-2010-1638

http://www.capitalul.ro/bursa/mobius-piata-bursiera-din-romania-una-dintre-cele-mai-subevaluate-din-lume.html

http://www.bvb.ro/info/Rapoarte/Anuale/BVB_Raport-anual-2009-22.09.2010-web.pdf

www.insse.ro

www.bnro.ro

www.fmi.ro

www.eurostat.ro

Ziarul Financiar

Saptamana Financiara

www.kmarket.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alternative de investitii pe piata de capital din Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
38 pagini
Imagini extrase:
38 imagini
Nr cuvinte:
16 915 cuvinte
Nr caractere:
94 975 caractere
Marime:
638.50KB (arhivat)
Publicat de:
Laurian Robu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, imobiliare, bancare, Piata bursiera, BURSIERE, BANCARE SI IMOBILIAREBURSIERE
Predat:
Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Specializare:
Economie agroalimentara si a mediului
Materie:
Economie
An de studiu:
I
Profesorului:
Stanef Roberta
Sus!