Valorificarea Patrimoniului Turistic

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Asezare ce poarta in lume numele ,,taranului de cremene" de pe tarinile de piatra ale Apusenilor, comuna Horea este o unitate administrativ- teritoriala situata in Carpatii Occidentali (Muntii Apuseni), in ,,Tara Motilor", la poalele de NV ale Muntelui Mare si la cele de SV ale Muntelui Gilau; se afla in partea de NV a judetului Alba.

Comuna Horea se afla la 105 Km distanta de municipiul Alba Iulia, resedinta judetului Alba. Cel mai apropiat oras este Campeni, la 25 Km. Distanta din comuna Horea pana la Bucuresti este de 452 Km.

- Localitati componente

Comuna Horea este compusa din 15 sate rasfirate fie de-a lungul vailor, fie pe culmi. Localitatile componente sunt: Horea (centru de comuna); Baba ( sat situat in nordul comunei, la 2 Km de centrul comunei); Butesti (sat situat in nordul comunei, la 2 Km de centrul comunei); Darlesti (sat situat in N, la 5 Km distanta de centrul comunei); Fericet (sat situat in V-ul comunei, la 3 Km de centru); Giurgiut ( sat situat in N-ul comunei, la 4 Km de centrul comunei); Mancesti ( sat situat in sudul comunei, la 3 Km de la centrul comunei); Matisesti ( sat localizat in vestul comunei, la 4 Km de la centru); Niculesi (situat in N, la 2 Km de la centrul comunei); Patrusesti (asezat in N, la 7 Km de centru); Petreasa ( in N, la 3 Km de centrul comunei); Teiu (in N, la 4 Km de centrul comunei); Trifesti (situat in N, la 6 Km de centrul comunei); Zanzesti (situat in N, la 5 Km de centrul comunei).

Satele din cuprinsul comunei si-au luat numele fie de la familiile care s-au stabilit in zona (Mates - Matisesti, Trif - Trifesti etc), fie provin de la forma terenurilor sau de la vegetatia specifica locului: tei, ferigi etc.

Comuna Horea se invecineaza cu comunele Scarisoara si Albac din judetul Alba si cu comunele Belis si Maguri-Racatau din judetul Cluj.

Cele 15 sate ale comunei se desfasoara pe o suprafata apreciabila si la altitudini diferite. Centrul de comuna, Horea, se gaseste la altitudinea de 730 m; satul Petreasa ajunge la aproape 1600 m, fiind considerat cea mai inalta zona locuita permanent, din Romania. Comuna Horea detine recordul pe tara in ceea ce priveste amplitudinea pe verticala. Sunt sate ale caror zone de locuit urca frecvent la cote de 1300 m: Darlesti, Trifesti, Patrusesti.

- Istoricul comunei Horea si atestarea documentara

Comuna Horea a fost cunoscuta mult timp sub denumirea de ,,Arada", drept pentru care varstnicii din zona inca mai folosesc in vorbirea lor vechiul nume al asezarii. Dupa unii cercetatori, respectiv Tache Papahagi, numele localitatii ar proveni de la slavonul ,,rad" care ar insemna bucurie, lumina, limpezime sau de la verbul ,,a aradui" , adica ,,a cobori de pe dealuri, a se aduna pentru a se sfatui". O alta explicatie

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Valorificarea Patrimoniului Turistic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
4 942 cuvinte
Nr caractere:
24 268 caractere
Marime:
210.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
varstnici, comunitate
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!