Sursa de poluare

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Sa se intocmeasca proiectul de inginerie tehnologica pentru o instalatie de separare continua a HCl din efluentul gazos al unei sectii de zincare acida prin absorbtie in apa. Se dau urmatoarele date de proiectare:

- presiunea de lucru in coloana de absorbtie p= 1 atm

- debitul volumetric al efluentului gazos Mv = 4500 m3/h

- concentratia HCl in amestecul gazos initial yi = 325 mg/m3

- gradul de separare al amestecului ? = 93,1%

- coeficientul de exces al absorbantului ?= 1,3

- concentratia initiala a HCl in absorbant 0%

- temperatura absorbantului la intrare T= 20oC

CAP III. SURSA DE POLUARE

3.1.Descrierea procesul de zincare slab acida

Fluxul tehnologic al procesului de acoperiri metalice prin zincare consta in trecerea succesiva a pieselor metalice prin bai in care se desfasoara urmatoarele operatii: degresare chimica - spalare - decapare - spalare - zincare - spalare - pasivare - spalare,[Procesul tehnologic de zincare slab acida - www.scribd.com].

Inaintea unor operatii cum ar fi galvanizarea, vopsirea, emailarea sau acoperirea cu alte materiale, metalele prelucrate in timpul procesului de productie trebuie bine curatite si degresate.

a. Degresarea chimica se realizeaza cu solutii alcaline puternic tensioactive la o temperatura de 50-60oC, poate atinge chiar si 80oC. Aceasta sarcina si-o asuma degresantii utilizati pentru indepartarea uleiurilor, grasimilor, pigmentilor, pastelor de slefuit.

Degresantii pot fi sub forma de praf si/sau lichid si sunt utilizati pentru degresarea diferitelor metale atat feroase cat si neferoase. Pot fi intrebuintati prin procedee de pulverizare sau imersie, la temperatura camerei sau la temperaturile anuntate anterior.

Baia de degresare electrochimica contine un degresant alcalic fara silicat fiind folosita atat pentru metale feroase cat si pentru neferoase care are rolul de a elimina grasimile saponificabile de pe suprafata pieselor. Degresarea este urmata de o alta operatie, si anume cea de spalare iar ulterior acesteia apa de spalare este evacuata periodic in baza de captare.

b. Decaparea se face cu solutie de HCl 20-30%, durata operatiei fiind in functie de calitatea pieselor supuse zincarii. Baia de decapare elimina in mod rational si economic de pe otel si fier rugina, zgura si/sau alte impuritati asemanatoare precum oxizii de pe suprafata pieselor. Piesele decapate sunt ulterior supuse spalarii cu apa rece in scopul de a indeparta solutia de HCl depusa pe piese, in procesul de decapare

c. Zincarea se realizeaza in solutie slab acida prin elecroliza. Procedeul de zincare consta in scufundarea profilelor in baie de zinc pentru a asigura o protectie anticoroziva. In general zincarea termica se aplica la otelurile moi, aliajelele slabe din otel, la fonta si la otelul turnat. Operatia se executa in scopul realizarii pe piese a unui strat de zinc depus

Bibliografie:

R.Tudose, A.Stancu, s.a. - Fenomene de transfer si utilaje in industria chimica Indrumar de proiectare, Institutul Politehnic, Iasi, 1990 ;

M. Surpateanu, C. Zaharia - ABC. Metode de analiza a calitatii factorilor de mediu, EdituraT , Iasi , 2002 ;

M. Surpateanu - Elemente de chimia mediului,Ed.Matrix Rom ,Bucuresti , 1999 ;

V. Nicu - Elemente de poluare si protectie a atmosferei , Tipografia Univ.Tehn. ''Gh.Asachi'', Iasi , 2000 ;

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sursa de poluare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
94 pagini
Imagini extrase:
94 imagini
Nr cuvinte:
22 962 cuvinte
Nr caractere:
127 970 caractere
Marime:
700.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
Sursa de poluare, ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!