Radioactivitatea apelor de mină

Extras din proiect:

In urma activitatii de exploatare a uraniului se formeaza ape de mina si slamuri (amestec de apa cu particule fine de substante minerale in suspensie, provenind din instalatiile de prelucrare mecanica pe cale umeda a minereurilor sau a carbunilor).

Continutul in uraniu al slamurilor este mai mic de 0,05% U3O8 - pehblenda sau octo-oxidul de triuraniu.

Continutul de uraniu al apelor reziduale este de asemenea mic, fapt pentru care aceste ape nu sunt periculoase pentru mediul inconjurator daca sunt corect gospodarite. Apele de mina contin cantitati variabile de suspensii si saruri solubile, cum ar fi: fier, mangan, magneziu, uraniu, arsen, vanadiu, sulfati, azotati si cloruri.

Pentru a se evita contaminarea radioactiva, uraniul poate fi eliminat din apa prin: schimb ionic, coprecipitare sau bioabsorbtie.

In ultimul deceniu, industria miniera din Romania s-a confruntat cu necesitatea restrangerii activitatii.

Asemenea masuri pot avea efecte pe termen lung astfel ca pe langa impactul socio-economic inchiderea unei mine poate avea si un impact negativ asupra mediului inconjurator.

Pentru a atenua aceste efecte este necesara luarea unor masuri sau punerea la punct a unor tehnologii viabile, in conditiile in care activitatea industriala in perimetrele miniere inchise inceteaza in totalitate.

In cazul inchiderii unei mine de uraniu, problema cea mai importanta o constituie apele de mina radioactive, care vor continua sa se formeze foarte mult timp dupa incetarea activitatii. In aceasta lucrare se prezinta problematica ce apare la inchiderea unei mine de uraniu si masurile care pot fi luate pentru decontaminarea apelor de mina.

Pentru reducerea radioactivitatii apelor de mina exista trei tehnologii:

schimbul ionic, care nu permite obtinerea unor rezultate satisfacatoare si care necesita existenta unor instalatii costisitoare precum si personal inalt calificat pentru exploatare;

coprecipitarea, care nu permite obtinerea unor rezultate satisfacatoare, dar care nu necesita nici instalatii speciale si nici personal calificat pentru exploatare;

reducerea biologica, ce se realizeaza in iazuri biologice care nu necesita echipamente tehnologice si nici personal de intretinere. Totusi, daca concentratia uraniului in apa este mare, va rezulta o cantitate mare de namol contaminat radioactiv.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Radioactivitatea Apelor de Mina.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Marime:
117.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
chimie, substanta, minerale
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!