Principiul poluatorul plătește

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Titus Filipas scrie " Principiul poluatorul plateste vorbeste de la sine despre semnificatia lui. Acest principiu este folosit de cateva decenii in "clubul tarilor bogate" adica in O.E.C.D. (Organizatia Economica pentru Cooperare si Dezvoltare). Trebuie spus ca in general principiul ,,Poluatorul plateste" este o regula de baza in materie de politica ambientala. Totusi merita sa fie subliniat faptul ca taxa platita pentru deterioarea mediului prin poluare este in absolut toate cazurile net inferioara deteriorarii produse in mediu. Anumite studii apreciaza ca deterioarea reala in mediu depaseste cu cateva ordine de marime (de cel putin 100 de ori, poate chiar mai mult de 1 000 de ori) valoarea taxei platite unei autoritati statale pentru respectiva deteriorare a mediului. Desi pare corect, principiul ,,Poluatorul plateste" este in realitate foarte deformant.

Principiul are la baza elemente din teoria economica potrivit careia costurile sociale externe care insotesc productia trebuie sa fie internalizate, adica sa fie luate in calcul in costurile lor de productie. Cheltuielile legate de protectia mediului sunt cheltuieli productive pentru ca ele contribuie la sporirea calitatii acestuia. In acelasi timp, bunuri care in trecut erau considerate "bunuri libere" (de exemplu, aerul, apa) in sensul ca aveau o valoare de intrebuintare ce nu necesita cheltuieli de munca sociala pentru a fi reproduse cu insusirile lor initiale necesare reintrarii in circuitul normal, intra in proportii tot mai mari in categoria bunurilor care costa si au valoare.

Bibliografie:

http://www.asymetria.org/modules.php?name=News&file=article&sid=143

http://www.consiliulconcurentei.ro/documente/ro/2005_1_15.pdf

http://www.obiectivtulcea.ro/stirile-zilei/18733-qpoluatorul-plteteq-orice-mare-sau-mic-agent-industrial-este-obligat-s-suporte-c.html

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Principiul poluatorul plateste.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 146 cuvinte
Nr caractere:
5 800 caractere
Marime:
15.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
Principiul poluatorul plateste, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!