Poluarea Solului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Poluarea reprezinta o modificare daunatoare pentru om, pentru speciile din ecosistemele naturale sau artificiale a factorilor de mediu, ca rezultat al introducerii in mediu a poluantilor, care reprezinta deseurile activitatii umane .

Poluarea este un fenomen complex cu urmatoarele caracteristici:

-poluarea creste datorita cresterii numerice a omenirii, cresterii necesitatilor umane si dezvoltarii de noi tehnologii

-cresterea poluarii este exponentiala ca si factorii care o genereaza

-limitele admisibile ale poluarii nu se cunosc, deoarece nu cunoastem capacitatea de suport a ecosferei

-exista o tendinta generala de subestimare a efectelor poluarii, cauzele fiind multiple: costul ridicat, ignoranta, intarzierea in aparitia efectelor ecologice ale patrunderii poluantilor .

Astfel factorii mediului: apa, aerul, solul, sunt modificati in urma folosirii lor de catre om, aparand poluarea ca un aspect implicit al vietii, in desfasurarea careia, unele produse rezultate din procesele fiziologice si din activitatile omului si animalelor devin reziduuri ce pot incomoda bunul trai si buna dezvoltare a ecosistemelor in functie de natura si cantitatea lor .

In zonele foarte dezvoltate ale societatii umane, elementele vitale: aerul, apa, solul - sunt invadate de mase de reziduuri care depasesc puterea naturala de transformare si de integrare in factorii de mediu, care devin insuficienti si inutilizabili de catre om .

In atmosfera se revarsa fum, pulberi, gaze nocive din cosurile uzinelor din tevile de esapament ale automobilelor, din gurile de ventilatie ale intreprinderilor industriale si, mai putin neglijabil din fumatul tutunului .

In sursele de apa se scurg efluenti incarcati cu resturi organice de tot felul si microorganisme evacuate din activitati casnice sau cu substante variate provenite din industrie .

Pe sol se aduna in cantitati uriase gunoaie provenite din orase sau din deseuri industriale, care ajung uneori sa aiba consecinte directe asupra asezarilor omenesti .

Unele forme de energie raspandite in mediu pot fi considerate tot factori poluanti :

-cresterile de temperatura (ale apelor)

-zgomotele

-modificarile campurilor electrice si magnetice naturale

-prezenta undelor electromagnetice naturale

In sfera psihicului se manifesta efecte poluante produse de afectarea esteticii naturale prin distrugerea vegetatiei, degradarea reliefului natural, acumularea de reziduuri, dar si prin constructii inestetice, reclame violente si absurde, zgomote excesive, etc. Intervine si " explozia informationala ", folosirea excesiva a mijloacelor tehnice moderne ( radioul, televiziunea, presa ) pentru difuzarea in masa a unor produse pseudo artistice sau suparatoare carora li s-a atribuit calificativul " poluare mentala " .

Procesul de degradare a factorilor de mediu de pe intinsul globului a avut in ultimele decenii un mers ascendent continuu, o evolutie ingrijoratoare, cantitatea de poluanti fiind intr-o continua crestere .

Poluarea este consecinta unor activitati umane si inlaturarea ei este o problema de corectare a erorilor ce o provoaca .

Poluantii pot fi :

- substante chimice - pesticide

- petrol,titei, gaze

- metale grele (Zn , Pb , Cd , Hg )

- ingrasaminte

- substante organice

- factori fizici - zgomot

- izotopi radioactivi

- caldura

- factori biologici - germeni patogeni

1.Poluarea cu reziduuri

Poluarea este evidenta in cazul solului. Reziduurile care nu au fost evacuate in apa si in aer acopera uscatul, ambianta

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea Solului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
6 607 cuvinte
Nr caractere:
35 570 caractere
Marime:
256.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
poluare, atmosfera, stratul de ozon, defrisari
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
Andrei Florin
Sus!