Politici de mediu - managerierea deșeurilor

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Politicile de mediu isi propun sa reglementeze situatia actuala in ceea ce priveste poluarea. Spre deosebire de alte politici publice, costurile necesare acestor actiuni sunt suportate de consumatori si de agentii economici.

In cele ce urmeaza imi propun sa prezint situatia actuala a deseurilor, politica actuala asupra deseurilor (transporturile internationale de deseuri) si fenomenul de eco-dumping: cauze, efecte, masuri.

Situatia actuala a deseurilor este urmatoarea: in UE, deseurile sunt: "deversate pe suprafata pamantului, (in medie 49%), incinerate (in medie 18%), reciclate (in medie 27%)". (http://www.avfallnorge.no/content/download/16382/135224/file/TS_waste_ISC_Oct05.doc).

Aceste procente sunt alarmante, in conditiile in care doar 27% dintre deseuri sunt reciclate, cu atat mai mult cu cat exista deja tehnologii avansate de reciclare si sunt cunoscute efectele pe termen mediu si lung ale poluarii si ale consumului din ce in ce mai mare de resurse naturale. (in conditiile in care, prin reciclare, se pot produce materii prime, economisindu-se astfel resursele naturale).

Deseurile manifesta diferite grade de pericol asupra sanatatii oamenilor si asupra mediului inconjurator. Astfel: exista deseuri care nu prezinta nicio amenintare, dar si deseuri toxice si nucleare.

Deseurile periculoase sunt definite in mod liber ca fiind orice deseuri cu proprietati fizice, chimice, biologice care pot afecta atat sanatatea oamenilor cat si a mediului inconjurator.

Atunci cand vorbim de reciclarea deseurilor, "este important sa se faca diferenta intre deseurile periculoase si cele care nu prezinta nici un pericol. In timp ce e bine sa se recicleze deseuri care nu sunt periculoase, nu este niciodata bine sa se recicleze deseuri periculoase. Din cauza utilizarii la intamplare si nechibzuite a produselor toxice in societatea noastra, reciclarea unui bun de consum foarte adesea implica un component toxic. Companiile care recicleaza nu pot fi acuzate de faptul ca deseurile pe care incearca sa le proceseze sunt contaminate cu produse chimice periculoase. De fapt, cele mai multe companii de reciclare ar prefera sa proceseze doar deseuri nepericuloase. Oricum, cu cateva exceptii, datorita componentelor periculoase implicate, reciclarea deseurilor periculoase este inca o forma de productie periculoasa, expunand si mai mult mediul, muncitorii si publicul la alte riscuri suplimentare. Cand reciclam un deseu periculos, cu siguranta rezultatul va fi tot un produs periculos - fie prin crearea unor noi produse periculoase sau a mai multor produse periculoase deja existente." (http://www.greenpeace.ro/images_var/toxpolicies-ro.pdf)

In sectorul electricitatii. in fiecare an, "1,2 miliarde tone de CO2 si 2.600 tone de deseuri radioactive rezulta din producerea energiei in Europa. Toate aceste ne afecteaza viata si clima intr-un fel sau altul. Atat de mult promovata energie nucleara, care este prezentata ca solutie pentru obtinerea energiei si combaterea schimbarilor climatice", este extrem de periculoasa

Romania nu a rezolvat problema depozitarii deseurilor nucleare. "In prezent, 90 tone de deseuri nucleare sunt produse la Cernavoda anual. Dupa pornirea reactorului 2, aceasta cantitate se va dubla. Deseurile radioactive, extrem de periculoase, sunt depozitate in cadrul centralei si nimeni nu stie ce se va intampla cu ele in urmatorii 100.000 ani. Din aceste deseuri nucleare, anual rezulta si 200 kg de plutoniu, suficiente pentru producerea a 40 de bombe nucleare" (http://www.greenpeace.ro/campaigns/story/story_102.html)

Politica asupra deseurilor

In timp ce tarile dezvoltate obtin profit din importul de deseuri din tarile slab-dezvoltate, care nu au tehnologiile necesare reciclarii (fierului vechi, de exemplu. Romania exporta

Bibliografie:

- Klaus G. Grunert, John Thogersen: Consumers, Policy and the Environment, Springer Science+Business Media, Inc, New York, 2005

- http://www.avfallnorge.no/content/download/16382/135224/file/TS_waste_ISC_Oct05.doc

- http://www.azi.ro/arhive/2006/07/29-30/starea.htm

- http://www.basel.int/convention/basics.html

- http://www.basel.int/pub/simp-guide.pdf

- http://www.basel.int/ratif/convention.htm

- http://www.bloombiz.ro/article--x-U.E.-Ungaria,_%22lada_de_gunoi%22_a_Europei--146108.html

- http://www.evenimentul.ro/articol/romania-vinde-pe-nimic.html,articol de Dan Farcas

- http://www.greenpeace.ro/images_var/toxpolicies-ro.pdf

- http://www.greenpeace.ro/campaigns/story/story_102.html

- http://www.iizdvv.de/englisch/publikationen/Ewb_ausgaben/58_2002/eng_nuscheler.htm

- http://links.jstor.org/sici?sici=0030-7653%28199410%292%3A46%3C822%3AOED%3E2.0.CO%3B2-B&size=LARGE

- http://www-personal.umich.edu/~alandear/glossary/e.html#EnvironmentalDumping

- http://www.twnside.org.sg/title/env2-ch.htm

- http://www.unu.edu/unupress/unupbooks/80901e/80901E0j.htm

- http://www.wecf.de/cms/articles/2006/03/ecodumping.php

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politici de Mediu - Managerierea Deseurilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
4 336 cuvinte
Nr caractere:
26 599 caractere
Marime:
39.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
deseuri, poluare, mediu
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!