Noțiunea de Ecosistem

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

I. Notiunea de ecosistem

Ecosistem (gr. oikos = casa; systema = sistem) este o notiune introdusa in 1935 de botanistul Arthur Tansley in domeniul ecologiei, pentru a desemna o unitate de functionare si organizare a ecosferei. Ecosistemul reprezinta unitatea de baza structurala si functionala a ecosferei, alcatuit din biotop si biocenoza, ce formeaza un ansamblu integrat in permanenta interactiune si in care se poate realiza productivitatea biologica. Biotopul reprezinta totalitatea factorilor abiotici (fara viata). Biotopul este arealul caracterizat printr-o uniformitate a factorilor ecologici in care isi duc viata diferite specii de plante si animale care alcatuiesc o biocenoza. Elementele componente ale biotopului sunt: litosfera, hidrosfera si atmosfera. Biotopul este deci constituit din componente anorganice: substratul geologic reprezentat de roci cu o anumita structura mineralogica si compozitie chimica, apa, atmosfera si energie radianta generata de soare. Biocenoza reprezinta totalitatea factorilor biotici (cu viata) adica organismele vii vegetale si animale si interactiunile dintre acestea. Eterogen prin compozitia sa, ecosistemul poseda o definita structura interna si un ciclu intern al materiei. In realitate, in natura biotopul si biocenoza se intrepatrund atat de puternic incat separarea lor in spatiu este imposibila. De altfel, este de neconceput biotopul fara biocenoza si biocenoza fara biotop.

Ecosistemele sunt unitati fundamentale si functionale ale biosferei in care se realizeaza o corespondenta intre biotop si organismele vii care-l populeaza. Ecosistemul se caracterizeaza printr-un tip de interactiuni definite intre biotop si materia vie prin circulatia, transformarea si pierderea energiei, printr-o structura spatiala definita. De exemplu mlastina este un exemplu de ecosistem constituit din mediul sau care include factorii abiotici (componente lipsite de viata) precum clima, apa, substantele minerale, lumina si factorii biotici - organismele care formeaza comunitatea biologica. Este important sa se gandeasca despre o anumita comunitate biologica si mediul sau ca despre un intreg deoarece in acest fel poate fi inteles mai usor modul in care se realizeaza fluxul energiei si materiei.

Fig 1.Complexitatea activitatii biologice sub influeta mediului si rezultat al interactiunilor, intra-ssi interspecifice, la nivelul ecosistemului

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Notiunea de Ecosistem.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 682 cuvinte
Nr caractere:
25 660 caractere
Marime:
157.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
ecosistem, geologic
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!