Instalații de ardere

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Cazan pe combustibil solid MAK Confort 3
Parametri de calitate 7
Cerinte speciale pentru instalatia de proiectare 8
Combustibil solid lemn calcule pentru instalatie 12
Alegerea solutiei optime 18
Bibliiografie 22

Extras din proiect:

Cazanul MAK CONFORT este destinat arderii combustibililor solizi pe baza de biomasa: lemn sub forma de busteni,sau busteni in amestec cu resturi din lecmn, cu incarcarea manuala a combustibilului.

Cazanul este cu montaj pe pardoseala si destinat producerii de apa calda fiind conceput in vederea incalzirii locuintelor particulare,sediilor de institutii precum si altor imobile al caror necesar termic se situeaza in intervalul 5-80 kw.

Cazanul este alcatuit din urmatoarele componente principale:

SCHEMA CAZANULUI:

Fig.1

1). Depozitul(palnia) de combustibil-situat in partea superioara;in depozit este inmagazinat combustibilul destinat arderii .

2). Usa superioara de incarcare a depozitului de combustibil

3). Focarul -este situat in partea inferioara,sub depozitul de combustibil si separat de acesta prin intermediul unui pat din beton refractar prevazut cu fante pentru ardere. In focar se gaseste canalul refractar care conduce gazele de ardere.

4). Usa inferioara a cenusarului(focarului)-pentru curatare.

5). Schimbatorul de caldura-este situat in partea posterioara a cazanului inaintea iesirii gazelor de ardere din cazan si este alcatuit din tevi schimbatoare de caldura

6). Capacul schimbatorului de caldura- pentru vizitare si curatare.

7). Ventilatorul pentru insuflare aer de combustie- prevazut cu o clapeta unisens.

8). Dispozitivul de aprindere-consta dintr-o clapeta actionata cu o parghie amplasata in partea stanga a usii superioare;clapeta de gaze are rolul de a devia calea gazelor de ardere in faza de aprindere a focului permitand o ardere intensa cu evacuarea directa a gazelor spre racordul cosului de fum. La aprinderea focului clapeta si usa inferiora trebuie deschise iar focul arde de "jos in sus" cu eliminarea directa a gazelor de ardere la cos;dupa cca 15-20 min necesare pentru aprinderea lemnelor si formarea unui pat de jar clapeta trebuie inchisa si se porneste ventilatorul avand loc asa-numita "ardere inversa" la care flacara este dirijata in jos, gazele de ardere strabatand focarul si schimbatorul de caldura dupa care sunt evacuate la cos,iar cazanul poate dezvolta puterea nominala. Clapeta trebuie deschisa si pentru aerisire inaintea oricarei deschideri a usii superioare.

9). Tabloul de comanda si control -contine automatizarea cazanului si comanda ventilatorul de insuflare aer.

10). Racord tur

11).Racord retur

12).Racord de golire

13).Canal refractar-este destinat conducerii flacarii in focar

14).Etansare usa cazan

15).Sonde de temperatura

16).Dispozitiv de inchidere usa cazan

17).Manta de izolatie exterioara

18).Racord gaze arse

19).Serpentina de securitate

20)Parghia de deblocare a clapetei de gaze

Corpul cazanului este confectionat din pereti dubli de otel avand grosimea de 6 mm la interior pe partea de foc, respectiv 4 mm la exterior.

Cazanul este prevazut in partea superioara cu depozitul (palnia) de combustibil,care este separat printr-un gratar confectionat din beton refractar de focarul cazanului amplasat in partea inferioara;dispunerea inversata a celor doua camere ale cazanului permite arderea inversa-de ''sus in jos"-a sarjei de combustibil cu posibilitatea dozarii precise a puterii dezvoltate ceea ce confera o mare autonomie a arderii si un grad ridicat de confort in exploatare. In partea posterioara se afla tevile convective de fum si racordul de gaze arse al cazanului.

Aerul necesar arderii este insuflat de catre un ventilator cu turatie variabila amplasat in partea frontala a carui functionare este controlata de automatizarea cazanului in functie de temperatura de iesire a apei din cazan.

Pentru a evita intoarcerea accidentala a gazelor arse si/sau a substantelor volatile din compozitia lemnului, ventilatorul este prevazut cu o clapeta unisens.

Aerul primar necesar arderii reprezinta o parte a aerului insuflat de catre ventilator care este dirijat asupra sarjei de combustibil;arderea are loc cu flacara inversa care strabate de sus in jos printr-o fanta gratarul refractar, parcurge focarul unde este condusa printr-un canal refractar iar cedarea finala de caldura se realizeaza in tevile convective ale schimbatorului de caldura.

Aerul secundar pentru finalizarea procesului de ardere este insuflat la nivelul fantei din gratarul refractar. In acest mod se asigura o ardere completa a combustibilului la temperaturi de peste 1000 ?C, practic fara fum si cu rezultarea unei minime cantitati de cenusa.

Tabloul de comanda al cazanului contine:

-intrerupator bipolar ON/OFF

-termostat de reglaj temperatura

-termostat de siguranta cu rearmare manuala

-siguranta fuzibila

-termometru temperatura cazan

Bibliografie:

Ion C Ionita "GENERATOARE DE ABUR" UNIVERSITATEA DIN GALATI

INTERNET

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instalati de Ardere.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
4 474 cuvinte
Nr caractere:
27 227 caractere
Marime:
140.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
termostat, temperatura, incalzire
Predat:
Facultatea de Mecanica , Universitatea Dunarea de Jos din Galati
Materie:
Ecologie
Sus!