Indicatori Calitate ape Uzate

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Obiectivul principal al epurarii apelor uzate il constituie indepartarea substantelor in suspensie , coloidale si in solutie , a substantelor toxice , a microorganismelor etc. din apele uzate, in scopul protectiei mediului inconjurator

( aer, sol. emisar etc.)

Evacuarea apelor uzate neepurate sau epurate necorespunzator poate prejudicia printre altele , in primul rand , sanatatea publica; in aceasta ordine de idei STAS 1481 prevede ca apele uzate sa fie evacuate , intotdeauna , in aval de punctele de folosinta. De asemenea, STAS 4707 stabileste o serie de categorii de calitate a emisarului , care trebuie avute in vedere la evacuarea apelor uzate.

Statiile de epurare reprezinta ansamblul de constructii si instalatii , in care apele canalizate sunt supuse proceselor tehnologice de epurare, care le modifica in asa fel calitatile , incat sa indeplineasca conditiile prescrise , de primire in emisar si de indepartare a substantelor retinute din aceste ape.

In prezent , statiile de epurare pot fi clasificate in doua mari categorii :

- Orasenesti;

- Industriale

Statiile de epurare orasenesti primesc spre epurare ape uzate menajere, industriale, meteorice, de drenaj si de suprafata, in proportii variabile. O data cu industrializarea puternica a centrelor populate, se poate considera ca nu mai exista statii de epurare care trateaza numai ape uzate menajere.

Statiile de epurare industriale trateaza numai ape uzate industriale. Epurarea in comun a apelor uzate orasenesti cu cele industriale este avantajoasa uneori , mai ales atunci cand ultimele sunt in cantitati mult mai mari decat cele ce intra , in mod normal , in apele uzate orasenesti.

Dintre aceste avantaje , mentionam:

- desfasurarea optima a procesului de epurare, datorita substantelor nutritive continute in unele ape uzate industriale ;

- existenta unei singure statii de epurare, in care se trateaza ambele feluri de ape uzate, poate conduce la reducerea costului de productie al epurarii apei si la o cooperare mai eficienta intre industrie si centrul populat, in vederea epurarii apelor uzate;

- existenta unui singur responsabil pentru epurarea apelor uzate de pe intreg teritoriul centrului populat, ceea ce asigura si o eficienta mai mare a exploatarii.

Epurarea in comun poate fi impiedicata de existenta unor substante inhibatoare , in suspensie din apele uzate industriale ; in numeroase cazuri , acestea pot fi indepartate in statii de preepurare, facandu-se astfel posibila epurarea lor in comun

In vederea epurarii apelor uzate si a micsorarii costului de epurare, in afara de masurile luate prin preepurarea apelor uzate , care conduc, in final, la usurarea epurarii acesteia, mai trebuie avute in vedere si folosirea irigatiilor cu ape uzate,reciclarea lor si retinerea si folosirea unor substante valoroase, (fibre de lemn, produse petroliere ) De asemenea , trebuie avut in vedere si inlocuirea unor substante greu degradabile , care fac parte din procesul tehnologic al unor industrii , cu altele , mai usor degradabile.

Bibliografie:

1.ACATRINEI GH., "Poluarea si protectia mediului ambiant", Universitatea "Al.I.Cuza " Iasi, 1994

2.COPCARU I., "Surse, procedee si produse de poluare", Ed.Junimea, Iasi, 1995

3.FURON R., "Problemele apei in lume", Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1976

4. IANCULESCU O, ,, Epurarea apelor uzate", Matrix Rom, Bucuresti .2001

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Indicatori Calitate ape Uzate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
7 628 cuvinte
Nr caractere:
41 508 caractere
Marime:
38.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
cost de epurare, substante, apa
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
Minculete Mihaela
Sus!