Impactul inundațiilor și modificarile regimului hidrologic al Dunării

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Rezumat: In acest articolul se prezinta principalele cauze care au dus la inundatii semnificative in bazinul hidrologic al Dunarii, modalitatile de supraveghere, monitorizare si avertizare, dar si cele mai performante mijloace de reabilitarea ecologica a acestor categorii de teritorii, avand in vedere ca se impun lucrari de reproiectare si de reabilitare a intregului sistem de aparare al luncilor indiguite.

1. INTRODUCERE

Pe fondul schimbarilor climatice manifestate la nivel planetar, in Romania au avut loc fenomene meteorologice periculoase atipice, de o intensitate deosebita. Efectele calamitatilor produse de aceste fenomene meteorologice au fost amplificate si de alti factori, precum despaduririle din ultimii ani, ceea ce a permis concentrarea rapida a scurgerilor pe versanti cu antrenarea unor cantitati foarte mari de aluviuni in albiile raurilor, in zone locuite si pe terenurile agricole. O atentie deosebita este acordata fenomenelor extreme ca inundatiile si seceta.

In Romania viiturile reprezinta un fenomen frecvent. Cronicarii au consemnat cu regularitate in decursul anilor viituri catastrofale: 10 in decursul secolului al XVI-lea, 19 in secolul XVII-lea, 26 in secolul al XVIII-lea, 28 in secolul al XIX-lea si 42 in secolul XX. Cele mai importante viituri poduse pe teritoriul Romaniei, pe Dunare, in perioada de cand exista observatii hidrologice sistematice, au fost in mai 1930, aprilie 1940, iulie 1942, mai 1955, iunie 1970, iunie 1988, aprilie 2004, aprilie 2005, anul 2006.

Viitura istorica din aprilie - mai 2006 pe fluviul Dunarea a fost cauza ruperii accidentale sau dirijate a digurilor de aparare la un numar de 10 incinte agricole, insumand o suprafata de 73144 ha. Pagubele produse prin inundarea totala sau partiala a localitatilor situate in aceste incinte, sunt considerabile, constand din avarierea a 50% case si necesitatea stramutarii a 16350 locuitori.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul inundatiilor si modificarile regimului hidrologic al Dunarii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
3 313 cuvinte
Nr caractere:
18 183 caractere
Marime:
311.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
Impactul inundatiilor si modificarile regimului hidrologic al Du, ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!