Evaluarea Impactului de Mediu

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

I. Descrierea amplasamentului supus evaluarii de mediu

1.1. Localizarea amplasamentului obiectivului evaluat

Amplasamentul obiectivului evaluat, "Rampa de depozitare controlata deseuri Botosani", este situat in Calea Nationala nr.267, in partea de sud-est a municipiului, la inceputul Vaii Popii, in bazinul hidrografic al raului Prut, sub-bazinul Jijia. Rampa este amplasata la marginea orasului, la cca. 300m distanta de penitenciarul Botosani, pe drumul national 29D.

Amplasamentul prezinta o panta abrupta spre est, ceea ce faciliteaza depozitarea deseurilor nepericuloase si asimilabile, provenite din industrii. Depozitarea deseurilor colectate se face prin inaintarea frontala, depozitul formandu-se progresiv pe o suprafata perpendiculara pe directia de umplere. Partea superioara a rampei cuprinde o fasie de cca. 50 m de platou cu panta 2-3%, dupa care urmeaza panta versantului de 8-10%. Panta terenului de sub depozit, ca si a terenurilor din jur, converg spre firul vaii pe care sunt construite doua iazuri ce colecteaza apele scurse din depozit si pe cele de pe terenurile din jur.

Vecinatatile obiectivului evaluat sunt:

Nord - este delimitat de gard zidit si teren cu pomi(livada);

Sud - teren necultivat apartinand M. I. si imprejmuire cu gard viu in forma joasa;

Est - teren cu pasunte;

Vest - teren apartinand M. I. si drum de acces asfaltat spre localitatea Trusesti.

Amplasamentul obiectivului evaluat are o suprafata totala de 137489,56m? (suprafata de teren concesionata initial fiind de 100.000m?), cu o suprafata construita la Poarta de acces de cca. 256m? (din care birou cabina/ poarta - 118m?, colectare PET -40m?, magazii - 32m?, filtru sanitar - 21m?, adapost caini comunitari - 45m?).

Pe suprafata rampei exista doua bazine de colectare pentru levigat si ape pluviale. De asemenea, in zona s-au format canale naturale de scurgere si colectare a apelor pluviale si torentilor. Cea mai mare parte din apele de precipitatii ce se scurg din depozit sunt retinute in doua acumulari (iazuri) care au rol filtrant.

Rampa de depozitare controlata de deseuri nepericuloase menajere si de la agenti economici este dotata cu grup social, grup sanitar, sopron pentru adapostirea utilajelor de nivelat si sapat. De asemenea, pe rampa exista o unitate(S.C.STRAECO SRL Chiajna, jud. Ilfov) care prelucreaza prin macinare ambalajele de PET colectate din cele 11 containere de 120 l. Accesul pe amplasament se face prin partea vestica.

Caracteristic pentru aceasta zona sunt precipitatiile sub forma de averse care se produc cu precadere in perioada calda a anului. Acestea pot provoca inundatii, eroziunea accelerata a solului, iar iarna inzapeziri. Secetele sunt frecvente in zona mai joasa (Campia Moldovei), aparand obisnuit la sfarsitul lunii iulie si inceputul lunii august si se prelungesc pana in septembrie.

1.2. Structura geologica si topografia zonei amplasamentului

1.2.1.Elemente de geologie si litologie

Rampa este amplasata la marginea de sud-est a orasului, la cca.300 m distanta de Penitenciarul Botosani, pe partea dreapta a drumului national 29 D spre Trusesti.

Geomorfologia zonei amplasamentului se incadreaza dupa cum urmeaza:

o Regiunea: Campia Moldovei;

o Subregiunea: Jijia superioara si a Baseului;

o Unitatea: Depresiunea Botosani-Dorohoi;

o Subunitatea: partea sud-estica a Depresiunii Botosani-Dorohoi.

Subregiunea Jijiei superioare si Baseului apare ca o zona deluroasa, fragmentata prin vai de eroziune de s-au dezvoltat de-a lungul retelei hidrografice a Jijiei. Din punct de vedere geologic zona este situata pe Platforma Moldoveneasca ce are un fundament format din sisturi cristaline magmatice si roci eruptive, care alcatuiesc un soclu rigid. Soclul a suferit miscari de coborare (transgresiuni marine) si ridicare (regresiuni marine). Varsta soclului este precambriara, fiind cutat si metamorfozat in timpul proterozoicului mediu. In perioadele de transgreiuni marine s-au acumulat sedimente de depuneri ce au format cuvertura. Alternativ cu transgresiunile care erau determinate de miscarile de coborare au avut loc miscarile de erodare insotite de regresiuni marine.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaluarea Impactului de Mediu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
7 144 cuvinte
Nr caractere:
48 050 caractere
Marime:
72.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
Evaluare, impact, mediu, ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!