Epurarea apelor uzate cu zambiola de apă

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Utilizarea zambilei de apa pentru epurarea apelor uzate este considerata o tehnologie simpla care nu necesita masini si echipamente costisitoare Zambilele de apa sunt plante acvatice potrivite pentru indepartarea nutrientilor poluatori din ape, datorita cresterii rapide si a faptului ca plutesc.

Problema curatarii apelor poluate cu ajutorul zambilei de apa(Eichhornia Crassipes) a facut obiectul unei lucrari de cercetare realizate intre anii 1980 si 2004. Cercetarile pe aceste plante au fost facute in incinta Statiei de epurare din judetul Arges, supranumita "Piramida de la Pitesti", de catre prof. univ. dr. Marioara Godeanu, cercetator stiintific iin domeniul biologiei, presedintele Sectiei de Biologie a Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania.

Este vorba despre lucrarea "Obtinerea si valorificarea speciei Eichhornia Crassipes pe lucii de apa". Biologul a fost sprijinit in toti acesti ani in care s-au derulat studiile de Universitatea Ovidius din Constanta si de multe alte institutii de cercetare din intreaga tara.

Cultura plantei, o alternativa

Aceste plante joaca un rol important pe Terra. Acestea au proprietatea miraculoasa de a retine de 1.200 de ori mai multi poluanti decat pot stoca apele reziduale. "S-a constatat ca un hectar de zambile de apa genereaza o cantitate de oxigen care asigura necesarul pentru 500 de persoane timp de 24 de ore", a subliniat cercetatorul. Totodata, un hectar de zambile de apa ar putea sa acumuleze din apele menajere azotul generat de aproape 595 de persoane si fosforul generat de 180 de persoane, producand 67 de tone de materie uscata anual. De aceea, multe eforturi au fost indreptate in aceasta directie de utilizare."Ca un filtru de poluare, zambilele sunt indicate, deoarece nutrientii de baza de care au nevoie pentru a supravietui azotati, fosfati, potasiu sunt si principalii poluanti.

Cercetatorii au descoperit si alte caracteristici importante ale acestor plante: asmilarea toxinelor, a pesticidelor si a metalelor grele. De aceea, cultura zambilei este vazuta din ce in ce mai mult ca o alternativa a metodelor de epurare a apelor. Utilizarea zambilei de apa pentru epurarea apelor uzate este considerata o tehnologie simpla care nu necesita masini si echipamente costisitoare, multa munca sau procese complexe de intretinere. Este nevoie doar de spatiu si de vreme calda. In Romania, zambila de apa este utilizata pentru depoluarea apelor cu incarcatura organica. Lastarii obtinuti iarna in sistemele climatizate sunt folositi pentru a popula suprafete de apa, atunci cand temperatura aerului atinge 10-15 grade Celsius, iar in apa sunt cel putin 10 grade Celsius.

Operatiunea de curatare a ecosistemului vizat pentru depoluare incepe primavara, prin scaderea pe cat posibil a nivelului apelor si indepartarea reziduurilor grosiere: pungi de plastic, sticle de plastic, borcane, scanduri, crengi, resturi vegetale. "Dupa curatare se aduc plantele din instalatia biotehnologica tip piramida de epurare si obtinere de material pentru populare si se plaseaza in zona de amonte. Plantele sunt asezate in apa in asa fel incat sa pluteasca, iar radacina sa fie strict in apa si nu rasturnate, pentru a nu se forma alge pe ele", a mai spus cercetatorul.

Periculoase in sezonul rece

Eichhornia Crassipes (zambila de apa) este considerata de unii autori cea mai productiva planta de pe Pamant, avand capacitatea de a-si dubla masa in doar doua saptamani." In conditii normale de crestere, 10 zambile se pot inmulti pana la 60.000 si pot acoperi un hectar de apa in doar opt luni", a spus prof. univ. dr. Marioara Godeanu. Recoltarea plantelor si valorificarea biomasei constituie alte doua etape in procesul de epurare a apelor, care definitiveaza tehnologia de recuperare a substantelor din ecosistemele acvatice poluate. Potrivit studiului realizat de prof. univ. dr. Marioara Godeanu, dupa dezvoltare, plantele se recolteaza de pe suprafata lacului chiar in timpul verii, pentru valorificarea lor diversa. "Recoltarea este obligatorie pana in luna noiembrie. Acest lucru este necesar deoarece plantele lasate pe lac dupa scaderea temperaturii la 5 sC mor. Mai mult, in

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Epurarea apelor uzate cu zambiola de apa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 588 cuvinte
Nr caractere:
7 812 caractere
Marime:
266.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
ape, epurare, planta
Predat:
la liceu
Profil:
Resurse naturale şi protecţia mediului
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!