Depoluarea solului contaminat cu produse petroliere

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Memoriu justificativ
Cap. 1. Solul - Notiuni generale
1.1. Configuratia mediului subteran
1.2. Constituientii solului
Cap. 2. Poluarea solului cu produse petroliere
2.1. Surse de poluare a solului cu produse petroliere
2.2. Clasificarea solului sub aspectul poluarii
Cap. 3. Aspecte ale poluarii solului cu produse petroliere in Romania. Cadrul legislativ pentru protectia mediului
Cap. 4. Hidrocarburi petroliere - Notiuni generale
4.1 Caracteristicile hidrocarburilor petroliere
Cap. 5. Migrarea produselor petroliere in sol
5.1. Mecanismul migrarii poluantilor in sol
Cap. 6. Efecetele poluarii cu titei si produse petroliere
6.1. Efectul asupra proprietatilor fizice si chimice ale solului
6.2. Impactul asupra microorganismelor din sol
6.3 Impactul asupra plantelor, anumalelor si oamenilor
Cap. 7. Metode de prevenire si depoluare a solului
Cap. 8. Metode chimice de depoluare - extractia chimica cu solventi
8.1. Notiuni generale despre turba
8.2. Mecanismul de absorbtie a produselor petroliere in turba
Concluzii
Bibliografie

Extras din proiect:

MEMORIU JUSTIFICATIV

Poluarea solului cu hidrocarburi petroliere, face parte dintre cele mai evidente probleme de mediu cu care se confrunta Romania in ultimii ani, avand in vedere ritmul tot mai accelerat si intensiv de folosire a acestor substante (specific tarilor in curs de dezvoltare) pentru satisfacerea nevoilor de echitate si de energie. Se observa ca atat in Romania cat si in lume in fiecare an se raporteaza o multitudine de deversari accidentale sau deliberate de produse petroliere pe sol sau in ape, ceea ce cauzeaza probleme economice, sociale si de mediu.

In prezent, nu exista o evaluare completa a situsurilor care sufera de acest gen de poluare. De asemenea, nu s-a realizat nici o statistica cu privire la evolutia si prejudiciile provocate de prezenta poluantilor petrolieri in sol, in anumite regiuni ale tarii noastre.

In prezent specialistii acorda o mai mare importanta depoluarii apelor si a aerului si o mai mica atentie depoluarii solurilor.

Omul de astazi nu este constient de faptul ca solului se degradeaza lent si va fi foarte grea o refacere naturala a sa. Toti trebuie sa constientizam faptul ca fara invelisul de sol,elementele vitale pentru noi nu ar mai exista.

Exista mai multe surse de poluare a solului cu produse petroliere. In zonele de extractie si prelucrare a titeiului se pot produce accidente tehnologice (spargeri de conducte, explozii) care au drept urmare poluarea solurilor cu titei, reziduuri petroliere de diferite proveniente si apa sarata, folosita in procesul tehnologic al extractiei, toate acestea fiind dificil de indepartat. Prin intermediul conductelor, a cisternelor si in plus, prin neglijenta personalului, mari cantitati de benzina, motorina si kerosen ajung in sol, migreaza si se infiltreaza in panza freatica. Aceste grupe de produse petroliere contin substante periculoase, cum ar fi: benzen, toluen, xilen, n-pentan, n-hexan, n-heptan, etc. Raspandirea poluantilor in sol depinde, pe de o parte de proprietatile lor fizico-chimice, iar pe de alta parte de parametrii si de caracteristicile solului in care se infiltreaza poluantii. De aceea este necesara diagnosticarea siturilor contaminate, pentru a lua ulterior masuri urgente de tratare a solurilor poluate, prin aplicarea unor metode de analiza fiabile, exacte si avantajoase din punct de vedere al pretului de cost.

Asigurarea protectiei calitatii solurilor, ca mijloc de crestere a resurselor de sol, cat si pentru protectia mediului inconjurator, prevede printre altele utilizarea unor procedee si tehnologii de depoluare menite sa neutralizeze sau sa blocheze fluxul de poluanti si care sa asigure eficienta dorita si aplicarea legislatiei privind protectia calitatii solului.

Metodele conventionale de depoluare a solurilor contaminate cu produse petroliere se aplica cu succes la scara internationala, insa majoritatea acestora prezinta urmatoarele inconveniente: generarea unor efluenti lichizi sau gazosi ce necesita o tratare/depozitare suplimentara, perioade mari de operare, dificultati de monitorizare si control, costuri ridicate de capital si operare. Dezavantajele mentionate, corespunzatoare tehnologiilor respective, conduc la limitarea sau chiar imposibilitatea aplicarii acestor tehnici de depoluare la nivel national, in conditiile economice actuale ale Romaniei.

Pe plan mondial se observa tendinta de dezvoltare a unor metode simple, rapide, ieftine si eficiente, care sa asigure prin aplicarea lor in-situ blocarea migrarii poluantilor din zona deversarii de produs petrolier in subteran sau alte zone invecinate, distrugerea poluantilor si refacerea cadrului natural.

Prin acest proiect se urmareste o trecere in revista a metodelor de depoluare a solului contaminat cu produse petroliere si evidentierea unor metode de depoluare care sunt mai ieftine si eficiente. O astfel de metoda fiind depoluarea solului folosind turba indigena, care este o metoda neinvaziva pentru mediu..

Datorita avantajului ca este biodegradabila, turba saturata cu produs petrolier poate fi tratata prin biodegradare (compostare, land-farming), reducandu-se astfel periculozitatea si costurile asociate cu masurile de depozitare corespunzatoare. Astfel, aceasta tehnica se dovedeste a fi o alternativa economica de depoluare, in comparatie cu tehnologiile de baza existente.

Metoda folosirii sorbentilor in cazul unor scurgeri de produse petroliere este foarte eficienta si nu prezinta riscuri pentru mediu. Materialele sorbente fiind folosite ca materiale de prevenire a propogarii si dispersiei contaminantilor.

Aplicarea la scara industriala a depoluarii solurilor de contaminanti de tip hidrocarburi petroliere prin folosirea materialelor sorbente, nu este intalnita in practica curenta din Romania, atat din lipsa de mijloace economice, cat si din lipsa unei baze stiintifice solide care sa permita abordarea cu succes, intr-un timp real, a depoluarilor discutate. In strainatate exista o serie de produse absorbante naturale pe baza de turba (PeatSorb, Spill Sorb, Oclansorb, etc) care sunt folosite cu succes, atat pentru depoluarea apelor cat si a solurilor.

CAPITOLUL 1

SOLUL - NOTIUNI GENERALE

Solul este o formatiunea naturala cea mai recenta de la suprafata uscatului, reprezentata printr-o succesiune de microstraturi ce s-au format si se formeaza pe socoteala diferitelor roci si a resturilor organice vegetale si animale, sub actiunea interdependenta a factorilor fizici, chimici si biologici existenti la contactul litosferei cu atmosfera, hidrosfera si biosfera, sub influenta permanenta a climei ca factor motor.

Principala functie a solurilor este cea de suport si mediu de viata. Deosebit de importanta pentru mentinerea echilibrului ecologic este capacitatea solului de a forma un tampon contra diversilor poluanti agresivi, ca si contra agentilor patogeni si daunatori de natura vegetala.

Bibliografie:

Constantin Rusu, 1998 - Fizica, Biologia si Chimia solului, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi.

Ionescu Al., Sahleanu V., Bindin C., 1989 - Protectia mediului inconjurator, Editura Ceres, Bucuresti.

Gh.Acatrinei - Poluarea si protectia mediului ambiant, Facultatea de biologie, Universiatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi.

IONESCU C-tin , CIUPARU D., DUMITRASCU Gh., Poluarea si protectia mediului in petrol si petrochimie, Editura Brilliant, Bucuresti 1999

B u c u r. N., L i x a n d r u. Gh., Principii fundamentale de stiinta solului. Formarea, evolutia, fizica si chimia solului, Ed. Dosoftei, Iasi, 1997

N e a g. Gh., Depoluarea solurilor si apelor subterane, Casa cartii de stiinta, Cluj-Napoca, 1997

S t a t e s c u, Fl., C h i r i a c, C-tin., Bazele stiintei solului. Fizica solului, Ed. Sam-Son's, Iasi, 1998

C a n a r a c h e, A., Fizica solurilor agricole, Ed. Ceres, Bucuresti, 1990

H a r r i s o n, R., M. - Understanding Our Environment. An Introduction to Environmental Chemistry and Pollution, Editia III, Royal Society of Chemistry, 1999

* * Waterloo Centre For Ground Water Research, 1989. University of Waterloo Short Course, "Dense Immiscible Phase Liquid Contaminants in Porous and Fractured Media", Kitchner, Ontario, Canada, Nov. 6-9, 1989

A.P.I. (American Petroleum Institute), 1989. Phase separated hydrocarbon contaminant modeling for corrective action. Publ.4474, API, Washington, DC,125 pp

Ph.D. Eve Riser-Roberts - Remediation of Petroleum Contaminated Soils, New York, Washington D.C, vol. 1-2, 1998

Merv Fingas - The Basics of Oil Spill Cleanup, Second edition, New York, Washington D.C, 2000

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Depoluarea solului contaminat cu produse petroliere.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
38 pagini
Imagini extrase:
38 imagini
Nr cuvinte:
11 226 cuvinte
Nr caractere:
65 222 caractere
Marime:
476.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
poluare, sol, contaminare, produs, petrol, ecologie, mediu
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!