Colectarea și recuperarea materialelor refolosibile - hârtie și sticlă

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Argument.
2. Etapele unei colectari corecte.
3. Etapele reciclarii.
4. Oportunitati de reutilizare si recilcare.
5. Avantajele reciclarii.
6. Beneficiile reciclarii.
7. Tehnologia reciclarii.
8. Stiati ca si alte informatii.
9. Colectarea si recuperarea.
10.Metode de reducere a producerii de deseuri.
11. Sortarea.

Extras din proiect:

1.Argument

Hartia este cel mai frecvent deseu, provenit din mai toate domeniile de activitate si, prin urmare, are cea mai mare pondere in totalul deseurilor la nivel mondial.

Industria hartiei necesita un sfert din tot consumul industrial de lemn, acesta provenind atat din padurile naturale, cat si din plantatiile comerciale.

Industria hartiei afirma adesea ca planteaza mai multi copaci decat taie. Acest lucru poate fi adevarat in multe cazuri, insa acolo unde sunt plantate conifere ce cresc rapid, unde odata crestea o padure varstnica, o specie introdusa inlocuieste o padure incarcata de diversitate si vietuitoare. Acest lucru poate dauna ecologiei locale, crescand aciditatea solului, distrugand specii acvatice si amenintand existenta altor specii native, cum ar fi pasarile, mamiferele, plantele si chiar alti copaci. Un alt aspect important este acela ca, in timp ce copacii tineri - cei plantati - absorb carbonul mai repede, cei batrani stocheaza cantitati vaste, contribuid la reducerea gazelor cu efect de sera din atmosfera. Mai mult, atunci cand un copac este taiat, acesta va elibera o mare parte din carbonul stocat inapoi in atmosfera.

Procesul de obtinere a hartiei utilizeaza o mare cantitate de apa, care la un moment dat se va intoarce in mediu. In multe cazuri, apa se intoarce direct in rauri sau in mare si astfel toxinele rezultate din acest proces intra in natura si in lantul alimentar. Reziduurile de lemn, chimicalele folosite pentru descompunerea fibrelor si agentii de inalbire sunt toti poluanti care trebuie tratati inainte de a fi deversati.

Cartonul este, ca si hartia, obtinut din celuloza, insa recuperata din deseuri de hartie si mai ales de carton, la care se adauga textile vechi. Fabricarea cartonului reflecta insasi esenta reciclarii: se folosesc numai materiale recuperate, fara a mai fi nevoie de resurse virgine.

Fiind vorba despre materie ,,prima" reciclata, fibrele de celuloza din componenta cartonului sunt mai scurte, iar rezistenta mare a cartonului rezulta din faptul ca este multi-stratificat pentru a fi intarit.

- Materialele refolosibile din hartie destinate a fi folosite ca materie prima la fabricile de hartie, nu trebuie sa prezinte degradari datorita putrezirii; ele se colecteaza, sorteaza si se livreaza pe sorturi.

- Calitatea materialelor refolosibile din hartie se evalueaza prin verificarea continutului, umiditatii, prafului(eventual: pamant, ciment, negru de fum, pigmenti,coloranti etc.)

Adoptarea unei atitudini ecologiste reprezinta un mare pas inainte. Hartia folosita este deseul cel mai usor de reciclat . Zilnic folosim hartie: biletul de autobuz, foile pentru notite, acte, facturi, calendare, agende etc. Crezi ca ti-ar fi greu ca de maine sa nu mai arunci foile inutile si sa le pastrezi pentru reciclat?

In Romania exista mai multe organizatii ce se ocupa de reciclarea deseurilor menajere. De asemenea, foarte multe firme au incheiat un contract cu aceste asociatii pentru preluarea si reciclarea de maculatura.

Poti face si tu acelasi lucru la tine acasa, fara eforturi sau cheltuieli suplimentare. Bunul simt si spiritul civic nu costa nimic, ci au nevoie doar de o intentie buna. Iata cateva sfaturi pentru a valorifica din ce in ce mai corect respectul fara de natura si mediu.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Colectarea si Recuperarea Materialelor Refolosibile - Hartie si Sticla.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
6 154 cuvinte
Nr caractere:
31 921 caractere
Marime:
36.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
materiale, ecologie
Predat:
la liceu
Clasa:
a 12-a
Sus!