Tratatele fundamentale UE

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Uniunea Europeana este rezultatul unui proces de cooperare si integrare care a inceput in anul 1951, intre sase tari europene (Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Olanda).

Dupa cincizeci de ani si cinci valuri de aderare (1973: Danemarca, Irlanda si Regatul Unit; 1981: Grecia; 1986: Spania si Portugalia; 1995: Austria, Finlanda si Suedia; 2004: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia si Ungaria), Uniunea Europeana are astazi 25 state membre.

Cel de-al cincilea val se va incheia odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei, programata sa aiba loc la 1 ianuarie 2007. Turcia si Croatia sunt tari candidate cu care negocierile de aderare tocmai au inceput. Misiunea Uniunii Europene este de a organiza relatiile dintre statele membre si intre popoarele acestora, intr-o maniera coerenta, avand drept suport solidaritatea.

Inca inaintea redactarii Constitutiei Europene, Uniunea Europeana avea steag, imn, moneda, banca centrala, curte suprema, parlament si presedinte (al Comisiei Europene), un buget de 100 de miliarde de uro si o forta militara in stare incipienta. Cu toate acestea, lipsea ceva esential unei organizatii cu ambitiile si scopurile Uniunii Europene, si anume o Constitutie.

Bazele functionarii UE au fost puse cu mai bine de cincizeci de ani in urma.

De atunci, UE a evoluat de la o uniune economica la un actor politic. Perspectiva extinderii cu inca 10 state i-a pus pe decidentii europeni in fata a doua posibilitati: o Uniune mai eficienta sau o Uniune incapabila sa faca fata provocarilor cu care se confrunta. Constitutia Europeana a fost creata, in primul rand, pentru cetatean.

Ea isi propune sa raspunda unor intrebari simple ale acestuia: ce este de fapt UE si ce statut are, care sunt asa-zisele valori comune si in ce masura sunt impartasite de toata lumea, care este rolul Uniunii pe scena politica internationala, cum va fi guvernata aceasta organizatie unica in felul ei?

De ce are nevoie Europa de o Constitutie?

UE consta din 25 tari care au ales sa lucreze impreuna in mai multe domenii de activitate. Pentru ca un numar tot mai mare de tari sa coopereze cu succes este nevoie de reguli clare si linii directoare. Situatia curenta, in care regulile pot fi gasite in mai multe serii de tratate, este complexa si non-transparenta. Crearea unei singure reglementari va imbunatati aceasta situatie. Regulile

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratatele fundamentale UE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 522 cuvinte
Nr caractere:
8 998 caractere
Marime:
15.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
europa, tratate, state
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Lector Dr. Cristian Popa
Sus!