Statele cu regim de monarhie constituțională din UE

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Drapelul national al Belgiei este un tricolor cu trei benzi verticale egale de culoare neagra (langa lance), galbena si rosie; designul vertical a fost inspirat de drapelul Frantei, iar culorile sunt ale Ducatului de Brabant.

Drapelul a fost adoptat la 23 ianuarie 1831, la scurt timp dupa ce Belgia si-a castigat independenta fata de Olanda in 1830. Drapelul a jucat un rol important in timpul revolutiei, iar culorile sale aminteau de un steag mai vechi, cu benzi orizontale, folosit in timpul unei revolte precedente in 1789, in Olanda care pe atunci apartinea Austriei. Initial, steagul avea benzi orizontale, dar a fost schimbat, din cauza asemanarii cu steagul Olandei.

Drapel civil si de razboi Drapel naval Drapel guvernamental

Stema Belgiei contine doi lei rampanti (numiti Leii Belgieni, sau Leo Belgicus), care sunt simbolul national al tarii. In centrul stemei se afla un scut pe care este desenat simbolul traditional al leului. Pe fundalul stemei este o mantie (simbolul monarhiei) in josul careia se afla un banner pe care este scris motto - ul national: L'union fait la force (in franceza) sau Eendracht maakt macht (in neerlandeza), care inseamna Puterea sta in unitate. Fiecare leu tine cate un steag al Belgiei, iar din spatele mantiei se inalta steagurile provinciilor Belgiei. In partea de sus a mantiei este reprezentata coroana regala.

Stema Belgiei

Imnul national: ,,La Brabanconne"

Capitala: Bruxelles

Populatie: 1.031.215

Limbi oficiale: neerlandeza, franceza, germana

Sistem politic: monarhie constitutionala

Rege

Prim-Ministru

Albert II

Yves Leterme

Yves Leterme

Suprafata

- Totala

- % apa Loc 139

30.528 km?

6,4

Populatie

- Totala

- Densitate

Loc 76

10.584.534 est. 2007

344,32 loc./km?

Moneda: euro

Membru al: ONU, UE, OTAN, Benelux

Regatul Belgiei (neerlandeza Koninkrijk Belgie, franceza Royaume de Belgique, germana Konigreich Belgien, cunoscut colocvial ca Belgia (neerlandeza Belgie, franceza Belgique, germana Belgien) este o tara in Europa de Vest. Este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene si gazduieste majoritatea institutiilor acesteia precum si alte institutii internationale importante, inclusiv OTAN. Belgia ocupa un teritoriu de 30.528 km? si are o populatie de aproximativ 10,5 milioane de locuitori. Belgia se invecineaza cu Tarile de Jos, Germania, Marele Ducat al Luxemburgului, Franta si Marea Nordului.

Numele 'Belgia' este derivat din numele provinciei romane Gallia Belgica, situata in extremitatea nordica a Galiei, locuita initial de catre belgi, un amestec de popoare celtice si germanice. Acestia sunt mentionati e datre Iulius Cezar in Commentarii de Bello Gallico, numindu-i ca cei mai puternici dintre gali: "Horum omnium fortissimi sunt Belgae".

Comunitati si regiuni

Pe langa nivelul federal, conform reviziei constitutiei din 1993 Belgia contine inca doua niveluri de adinistratie federala:

- cele trei comunitati lingvistice:

- Comunitatea flamanda din Belgia

- Comunitatea franceza din Belgia

- Comunitatea germanofona din Belgia

- trei regiuni

- Flandra, subdivizata in 5 provincii:

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statele cu regim de monarhie constitutionala din UE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
3 564 cuvinte
Nr caractere:
19 994 caractere
Marime:
6.23MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
forma de guvernare, monarhie, state
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Irina Popescu
Sus!