Regimurile Matrimoniale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Starea civila de persoana casatorita induce in mod necesar anumite modificari in statutul patrimonial al acestei persoane. Astfel, pe de o parte, se creeaza o retea de raporturi patrimoniale specifice intre soti, iar, pe de alta parte, modul in care persoana casatorita intra, in cadrul circuitului civil si comercial, in raporturi juridice cu tertii, difera sub anumite aspecte de modul in care o persoana celibatara stabileste asemenea raporturi juridice.

Vechiul Cod al familiei, intrat in vigoare in 1954 reglementa un singur regim matrimonial si anume regimul comunitatii legale de bunuri. Astfel cum a fost subliniat in doctrina, acest tip de regim era unul de multa vreme depasit de realitatile economico-sociale si de dinamica relatiilor patrimoniale dintre soti. Noul Cod civil, care acum cuprinde si relatiile de familie, prevede o modificare radicala a reglementarii regimului matrimonial, prin introducerea regimurilor matrimoniale optionale, care pot fi adoptate de catre soti prin incheierea conventiilor matrimoniale.

Regimul matrimonial a primit, in doctrina romaneasca si straina, numeroase definitii si s-a apreciat ca, intrucat, lato sensu, notiunea de "regim" desemneaza un ansamblu de norme juridice, iar termenul de "matrimonial" desemneaza casatoria (lat. ,,matrimonium"-casatorie), din punct de vedere etimologic, regimul matrimonial se refera la tot ce priveste casatoria insa, stricto sensu, regimul matrimonial desemneaza statutul patrimonial al sotilor.

Astfel, regimul matrimonial poate fi definit ca fiind ansamblul regulilor ce reglementaza raporturile dintre soti privitoare la bunurile lor, deci relatiile patrimoniale dintre ei, precum si raporturile patrimoniale in care acestia intra cu tertii, in calitatea lor de soti.

Prin Noul Cod Civil este introdusa pluralitatea regimurilor matrimoniale, care confera sotilor posibilitatea alegerii acestuia, ce constituie pasul decisiv in reformarea relatiilor patrimoniale specifice casatoriei.

Cercetarea modului de reglementare a regimurilor matrimoniale in sistemele de drept ale altor tari, evidentiaza faptul ca majoritatea covarsitoare a legislatiilor straine au adoptat sistemul regimurilor matrimoniale optionale, bazate pe autonomia de vointa a sotilor. Concret, in Noul Cod civil sunt reglememntate, alaturi de efectele patrimoniale obligatorii ale casatoriei, renumite in doctrina sub denumirea de << regim primar >> si trei variante, dintre care sotii vor putea alege modalitatea de administrare a bunurilor lor si de dispozitie cu privire la acestea : Regimul matrimonial al comunitatii legale, Regimul matrimonial al separatiei de bunuri, Regimul matrimonial al comunitatii conventionale.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regimurile Matrimoniale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
33 pagini
Imagini extrase:
33 imagini
Nr cuvinte:
10 232 cuvinte
Nr caractere:
54 817 caractere
Marime:
47.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
drept, matrimonial
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!