Regimul juridic al substanțelor stupefiante - reglementări internaționale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Termenul drog are mai multe acceptiuni. In sens larg desemneaza orice substanta (naturala sau artificiala) care prin natura sa chimica determina alterarea functionarii unui organ. In sens restrans se refera substante care provoaca toleranta sidependenta. In limbaj uzual, acest termen se refera la substante psihoactive, mai ales cele ilegale.

Cu alte cuvinte, drogul este o substanta solida, lichida sau gazoasa, a carei folosinta se transforma in obicei si care afecteaza direct creierul si sistemul nervos, schimba sentimentele, dispozitia si gandirea, perceptia si/sau starea deconstienta, modificand imaginea asupra realitatii inconjuratoare.

Comertul cu droguri este o forma a criminalitatii organizate, frecvent fiind implicata mafia, care se ocupa cu vanzarea de droguri ca heroina, opiu, hasis, cocaina. De cele mai multe ori fiind un comert ilegal, neadmis de autoritati. Acest comert este ratificat in masurile ONU de combatere a criminalitatii. Printre masurile de combatere folosindu-se in cazuri extreme masuri de represalii militare. Cu toate acestea in prezent comertul cu droguri infloreste, intinzandu-se in randul tineretului. Veniturile realizate se cifreaza la ca. 500 de miliarde de dollari pe an.

In legislatia noastra, sediul materiei il reprezinta art. 2-11 din Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului si consumului de droguri, publicata in M. Of. nr. 362 din 03.08.2000, astfel cum a fost modificata si completata ulterior prin Legea nr. 169/2002, Legea nr. 39/2003 si Legea nr.522/2004.

Explicarea termenilor

Inainte de a vorbi despre regimul juridic al substantelor stupefiante, este necesar sa explicam anumiti termeni aflati in legislatia Romina.

substante aflate sub control national - drogurile si precursorii inscrisi in tabelele-anexa nr. I - IV care fac parte integranta din prezenta lege; tabelele pot fi modificate prin ordonanta de urgenta a Guvernului, prin inscrierea unei noi plante sau substante, prin radierea unei plante sau substante ori prin transferarea acestora dintr-un tabel in altul, la propunerea ministrului sanatatii

droguri - plantele si substantele stupefiante ori psihotrope sau amestecurile care contin asemenea plante si substante, inscrise in tabelele nr. I - III

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regimul Juridic al Substantelor Stupefiante - Reglementari Internationale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 939 cuvinte
Nr caractere:
23 403 caractere
Marime:
25.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
substanta, drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!