Proiect practică - Judecătoria Tribunalului Pitești

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

PRACTICA DE SPECIALITATE

Conceputa ca o continuare a pregatirii teoretice,practica de profil se axeaza pe domenii de maxima importanta pentru pregatirea juridica si anume: activitatea instantelor judecatoresti si a parchetelor.

Obiectivele didactice sunt legate de :

- cunoasterea realitatilor din cadrul instantelor judecatoresti si a parchetelor;

- dezvoltarea unor abilitati practice necesare profesiilor din sfera magistraturii;

- fixarea cunostintelor de specialitate (drept civil, drept penal si a procedurilor civila si penala).

Organizarea procesului de desfasurare a practicii

Studentii vor efectua practica de profil in instante de judecata.

Activitatea de practica se desfasoara timp de trei saptamini,la sfirsitul anului universitar,in regimul zilnic al unitatii avuta in vedere ca baza de practica.

Continut

Programul de practica a studentilor va trebui sa permita cunoasterea de catre acestia a principalelo aspecte organizatorice,functionale si de competenta specifice instantelor judecatoresti si parchetelor.

Indrumarea si controlul activitatii,colocviul de practica

Indrumarea si controlul practicii studentilor se realizeaza de cadre didactice de specialitate si responsabilii cu activitatea practica a studentilor dessemnati de unitatile- baze de practica. Studentul trebuie sa intocmeasca un caiet de practica in care sa consemneze activitatile intreprinse si sa elaboreze o lucrare in care va analiza si retine solutiile de perfectionare a uneia dintre activitatile studiate.

Ce trebuie stiut despre judecata in procesul penal :

- Judecata este modul in care instanta de judecata isi exercita atributiile in mod activ.

- Instanta de judecata inseamna un complet de judecata format din judecatori,in compunerea pervazuta de lege,si din grefier,cu participarea procurorului. Compunerea instantei se impune a fi aceeasi pe tot parcursul procesului

- Judecata sau procesul se desfasoara la sediul instantei in sedinta publica. Judecatorul poate dispune judecarea cauzei in sedinta secreta,la cererea partilor sau din oficiu,daca s-ar aduce atingere unor interese de stat,moralei sau vietii intime a unei persoane. Intr-o asemenea situatie,nu sunt admisi in sala de judecata decit partile,reprezentantii lor,aparatorii si alte persoane care sunt chemate de instanta.

- La sedinta de judecata nu pot participa minorii sub 16 ani.

1. Cine participa la judecata :

La judecata participa partile legal citate si procurorul.

Neprezentarea partilor legal citate nu impiedica judecarea unei cauze.

Judecatorul,daca apreciaza ca este necesara prezenta unei parti care nu s-a prezentat,ia masuri pentru prezentarea acesteia,in sensul ca poate dispune aducerea partii la instanta cu mandat de aducere sau mandat de aducere cu insotitor (un politist),care se executa de lucratorii de politie de la unitatea in raza careia locuieste partea.

- Cind o cauza penala se amina,indiferent de motivul aminarii,partile prezente nu se mai citeaza pentru termenul urmator si primesc termen in cunostinta,fiind citate doar partile care lipsesc.

- Obligatoriu se citeaza de fiecare data,indiferent daca sunt prezenti sau nu la judecata,militarii in termen si detinutii.

- Partile pot participa la proces chiar daca nu au fost citate sau nu au primit citatia.

2. Cum se organizeaza si se desfasoara o sedinta de judecata :

- Potrivit dispozitiilor art.295 Cod procedura penala,presedintele completului de judecata (judecatorul) are obligatia sa ia din timp toate masurile necesare pentru buna desfasurare a procesului.

- Este bine de stiut ca,dosarele penale inregistrate la instanta,sunt repartizate aleatoriu,prin intermediul unui program computerizat (Ecris sau MJREP).In acest fel computerul stabileste ziua sedintei de judecata a unei cauze si completul care va judeca cauza.

- Dup fixarea zilei de judecata si desemnarea completului,in modul aratat mai sus,se intocmeste o lista cu toate cauzele fixate pentru judecata in ziua respectiva,care se afiseaza la vedere,cu 24 de ore inaintea termenului de judecata.

- Sedinta de judecata incepe la ora comunicata pe citatie.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiect Practica - Judecatoria Tribunalului Pitesti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
5 883 cuvinte
Nr caractere:
30 344 caractere
Marime:
32.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
practica, judecatorie, penal, instanta, masura, proces
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!