Procedura partajului succesoral

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Notiuni introductive
1.1. Forme ale partajului
1.2. Conditii de fond si forma cerute prntru realizarea partajului succesoral
1.3. Masa partajabila
2. Realizarea efectiva a partajului
2.1 Cererea de partaj
2.2 Admiterea cererii de partaj
2.3 Partajul propriu-zis
2.4 Efectele hotararii de partaj
3. Opozitia la partaj a creditorilor condivizori
3.1 Cine poate face opozitie
3.2 Cum si pana cand se poate face opozitie
3.3 Efectele opozitiei
4. Efectele partejului
4.1 Efectul declarativ
4.2. Domeniul efectului declarativ al partajului
4.3 Consecintele efectului declarativ
5. Nulitatea partajului
5.1 Anularea pentru vicii de forma
5.2 Anularea pentru vicii de consimtamant
5.3 Nulitatea absoluta
6. Spete

Extras din proiect:

Partajul este operatiunea juridica prin care se pune capat starii de indiviziune prin transformarea drepturilor la cote-parti abstracte de proprietate din mostenire in drepturi de proprietate individuale asupra bunurilor facand parte din masa partajabila, prin atribuirea efectiva a acestora mostenitorilor defunctului .

El poate fi solicitat oricand de oricare dintre coindivizari, cu exceptia cazului cand intre coindivizari exista o intelegere de suspendare temporara a dreptului de a cere partajul (supra nr. 663-664).

Partajul definitiv sau de proprietate se deosebeste de partajul de folosinta sau provizoriu care se refera doar la posesia si folosinta bunurilor succesorale pe timpul starii de indiviziune, fiecare copartas folosind individual bunurile ce i-au fost atribuite, avand dreptul la fructele si veniturile produse de acestea, fara obligatia de a da socoteala celorlalti coindivizari. Spre deosebire de partajul definitiv, care produce efecte retroactive de la data deschiderii succesiunii, partajul de folosinta nu produce efecte decat de la data realizarii sale prin buna intelegere sau pe cale judecatoreasca.

Partajul poate fi total, in privinta intregului patrimoniu succesoral si in privinta tuturor coindivizarilor, dar poate fi si partial, fie doar in privinta unor anumite bunuri, restul ramanand in indiviziune, fie doar in privinta unuia sau unora dintre coindivizari, restul ramanand in indiviziune.

1.1. Formele partajului

In conformitate cu dispozitiile art. 730 alin. 1 C. civ., partajul amiabil se poate realiza atunci cand toti coindivizarii sunt de acord si acestia au capacitate deplina de exercitiu, adica drept de dispozitie asupra drepturilor lor.

Acest partaj se poate realiza atat in forma scrisa (prin act autentic sau sub semnatura privata) cat si consensual (verbal), situatie in care insa pentru a putea fi invocat cu succes trebuie sa poata fi probat in conditiile dreptului comun (art. 1191 si urmat. C. civ.) . In orice caz, partajul verbal trebuie sa fie dovedit neindoilenic, neputand fi dedus din stari de fapt echivoce .

Avand in vedere dispozitiile art. 965 alin. 2 C. civ. care opresc pactele asupra succesiunilor nedeschise, partajul voluntar nu se poate realiza in mod valabil decat dupa deschiderea mostenirii .

Partajul amiabil poate fi realizat nu numai extrajudiciar, ci si printr-o tranzactie facuta printr-o hotarare de expedient in fata instantei de judecata ., chiar daca printre coindivizari se afla si minori sau interzisi judecatoresti, daca exista incuviintarea prealabila a instantei tutelare, precum si, atunci cind este cazul, a ocrotitorului legal (art. 6734 alin. 2 C. pr. civ.).

Partajul amiabil realizat fara respectarea normelor legale refritoare la ocrotirea minorilor nu este nul absolut, ci doar anulabil (afectat de nulitate relativa), putand fi ratificat de acestia dupa ajungerea la majorat .De asemenea, partajul amiabil poate fi facut si in cadrul procedurii succesorale

Bibliografie:

- Codul Civil

- Harbada, Maria, Drept civil, Editura Univeristatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi, 2005

- Macovei, Dumitru, Cadariu, Elena Iolanda, Drept civil- Succesiuni, Editura Junimea, Iasi, 2005

- Turianu, Cristina, Turianu, Corneliu, Mostenirea si imparteala ei. Practica judiciara adnotat, Casa de Editura si Presa Sansa S.R.L, Bucuresti 1998

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procedura Partajului Succesoral.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
10 604 cuvinte
Nr caractere:
61 658 caractere
Marime:
56.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
acte juridice, partaj
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Drept
Profesorului:
Elena Rusu, Maria Harbada
Sus!