Primarul și Viceprimarul

Extras din proiect:

Provenita din limba latina ,,primarius", notiunea de primar il defineste ,,pe cel dintai", ,,primus", ,,pe cel care este inaintea tuturor in ceea ce priveste rangul, calitatile, insemnatatea".

Primarul este seful administratiei publice locale si raspunde in fata consiliului de buna functionare a acesteia, precum si pentru executarea intocmai si la termenele stabilite, a hotararilor consiliului. Primarul reprezinta comuna, orasul sau municipiul in relatiile cu persoanele fizice si juridice din tara si din strainatate, precum si in justitie.

Viceprimarul se afla in subordinea primarului, fiind inlocuitorul de drept al acestuia, care ii poate delega atributiile sale.

Alegerea primarului are loc in conditiile stabilite de Legea nr.67/2004 privind alegerile autoritatilor administratiei publice locale. Pentru functia de primar, alegerile se desfasoara in circumscriptiile electorale organizate pentru alegerea consiliilor locale si sub conducerea acelorasi instante electorale. Alegerea primarului se face in cadrul unui scrutin uninominal, in doua tururi de scrutin.

Este declarat primar, candidatul care a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. In cazul in care niciunul dintre candidati nu a intrunit aceasta majoritate,se organizeaza un alt tur de scrutin, in cel mult doua saptamani, intre candidatii situati pe primele doua locuri. Este declarat primar candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.

In caz de paritate de voturi a cel putin doi candidati pentru functia de primar, se declara balotaj si se organizeaza, de drept noi alegeri, in termen de doua saptamani. La aceste alegeri vor participa numai candidatii aflati in situatia de balotaj.

Biroul electoral de circumscriptie elibereaza certificatul doveditor al alegerii primarului.

Dupa ce primarul a fost ales si i s-a eliberat certificatul doveditor al alegerii, el inca nu poate intra in exercitarea atributiilor prevazute de lege mai inainte de a se indeplini un alt act prevazut de legea organica si anume, validarea alegerii primarului.

Viceprimarul este ales cu votul secret al majoritatii consilierilor locali in functie, din randul membrilor acestuia. Consilierul care a fost ales viceprimar isi pierde calitatea de consilier, el neputand cumula cele doua calitati.

Validarea este operatia prin care o autoritate a statului sau a administratiei publice locale, aleasa prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, este confirmata in vederea ocuparii si exercitarii functiei respective.

Validarea alegerii primarului se face in termen de 20 de zile de la data alegerilor. Procedura validarii mandatului de primar este aceeasi ca si in cazul validarii consilierilor locali, fiind prevazuta de art. 30 alin. 1 - 5, art. 58 si art. 59 din Legea nr. 215 / 2001, republicata. Din continutul acestor texte legale rezulta urmatoarele aspecte:

Cererea de validare se depune in termen de 3 zile de la data constatarii rezultatului alegerii la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla comuna sau orasul unde s-au organizat alegerile;

Termenul de judecare a cererii de validare este de 10 zile de la data depunerii;

Cererea se judeca in sedinta publica si fara citarea primarului ales;

Validarea se face de catre un judecator desemnat de catre presedintele judecatoriei;

Instanta se pronunta asupra cererii, prin hotatare executorie;

Hotararea poate fi atacata cu apel sau recurs, dupa caz, care se judeca in termen de 10 zile de la data introducerii cererii;

Hotararea de validare sau invalidare a alegerii primarului se aduce la cunostinta prefectului si se prezinta in sedinta consiliului local sau, dupa caz, intr-o sedinta extraordinara, de catre un judecator desemnat de presedintele judecatoriei.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Primarul si Viceprimarul.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Marime:
1010.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
administratie, politica
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
zaharia Petronela
Sus!