Primăria Belcești

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

CAPITOLUL I.-Organizarea si functionarea primariei comunei Belcesti pag 3.
CAPITOLUL II-Etapele procesului decizional in primaria comunei Belcesti pag 9
CAPITOLUL III- Documentele specifice compartimentelor Stare Civila si Fond Funciar a primariei comunei Belcesti pag 15
CAPITOLUL IV-Elaborarea si adoptarea /emiterea actelor administrative,compartimentele Stare Civila ,Fond Funciar la nivelul primariei comunei Belcesti pag.18
CAPITOLUL V-Procedura contenciosului administrativ pag 20
CAPITOLUL VI- Resursele umane la nivelul primariei comunei Belcesti pag 22
CAPITOLUL VII-Cheltuielile efectuate de catre Primaria Comunei Belcesti si eficienta acestora
pag.25
CONCLUZII PERSONALE pag 28

Extras din proiect:

Localitatea Belcesti incepe sa fie mentionata in documentele istorice incepand cu anul 1420.Belcestii apar din nou in documentele istorice ale Moldovei la 5 Aprilie 1448 sub domnia lui Petru Musat.La 12 mai 1489 Belcestii apar in documentele istorice ale Moldovei cu biserica si curtea domneasca intre satele date de Stefan cel Mare boierilor Negrescu si Ivascu in documentele ce se afla la Arhivele Statului din Iasi gasim mentionat faptul ca domnitorul Petru Schiopu la 4 februarie 1579 daruieste satul Belcesti cu toate morile, manastirii Galata din Iasi.Alt sat al comunei,Ulmi, a fost daruit tot de Petru Schiopu manastirii Sf.Vineri din Iasi,dar primul document de danie nu s-a pastrat.Asa se face ca prima mentiune despre satul Ulmi apare la 2 august 1597 in timpul domniei lui Ieremia Movila.

Aceasta atestare documentara este precedata de diverse vestigii apartinand unor vremuri mai vechi ,asa cum sunt monedele descoperite la Belcesti din timpul lui Alexandru cel Bun(1400-1432).

In documentele ajunse la noi se precizeaza ca hotarnicia acestor sate s-a pastrat ,,din veac"sugerand ideea ca la data intocmirii lor satele erau vechi.

Acest lucru este consemnat intr-un litigiu de hotar intre satele Belcesti-Ulmi si Slatineni care a fost judecat in primul an al domniei lui Petru Rares(1527-1538).

La inceput la aparitia lui,Belcestiul era la vest de actualul sat Ulmi,iar intre 1805-1820 o parte a locuitorilor s-au mutat in partea stanga a Bahluiului formand satul Valeni-celelalte sate formandu-se prin improprietarire si roire.

In 1864,cand s-a facut improprietarirea, comuna Belcesti avea numai satul Arama, satul Ulmi era comuna formata din satele Facuti si Gugea.Alte sate nu erau atunci in jurul Belcestilor .

In zilele noastre Comuna Belcesti este formata din 6 sate care sunt situate atat pe malul stang cat si pe malul drept al Bahluiului si anume:MUNTENI,LITENI,SATU-NOU,TANSA,ULMI si BELCESTI (care a rezultat din contopirea satelor: CIORANI, VALENI si RUSI).

Nici un sat din comuna nu poarta numele de Belcesti.

1.2 . Locul primariei Belcesti in sistemul administratiei publice

Studiul de caz de fata s-a efectuat la institutia publica Primaria comunei Belcesti.Aceasta este organizata si functioneaza pe principiile unei institutii publice. Ca atare, este necesara definirea notiunii de institutie publica,institutie publica raportata tocmai la specificul administratiei publice.

In acceptiunea de institutie, administratia este considerata o structura de functionare, o forma organizatorica sau chiar o organizatie sociala, deci o entitate sau un complex de entitati publice, care constituie aparatul administrativ. Administratia privita ca institutie are trasaturi proprii, care ii determina functiunea sociala si ii modeleaza structura. Deci, intr-o acceptie larga, notiunea de institutie publica cuprinde institutii ale puterii legislative, institutii ale puterii executive, institutii ale puterii judecatoresti, institutii specializate pe domenii de activitate. Intr-o acceptie mai restransa, institutiile de administratie publica sunt vazute prin prisma sistemului de administratie publica abordat in majoritatea lucrarilor de drept administrativ. Sistemul de administratie publica, in raport cu dispozitiile Constitutiei, are o structura bine organizata, cuprinzand: administratia centrala, administratia de stat din teritoriu si administratia locala.

O alta modalitate de a defini institutiile publice este aceea legata de caracteristicile bunurilor produse de catre acestea si modul de valorificare sau, altfel spus, de modul de distribuire a acestora catre beneficiari.

Din acest acest punct de vedere, se poate spune ca institutiile publice produc bunuri publice care se distribuie, de regula, in mod gratuit (pretul este zero), urmarind satisfacerea la un nivel maxim posibil a cerintelor consumatorilor, sau la preturi accesibile consumatorilor.

Administratia publica locala functioneaza pe baza unor principii enuntate atat in Constitutie, cat si in legea cadru privind administratia publica locala: autonomia locala si descentralizarea serviciilor publice, la care se mai adauga eligibilitatea autoritatilor administratiei publice locale, legalitatea si consultarea cetatenilor in solutionarea problemelor locale de interes deosebit.

Inainte de a va prezenta caracteristicile generale privind organizarea primariei comunei Belcesti vreau sa va prezint mai intai notiunea de comuna

Potrivit Constitutiei revizuite in 2004 referitor la impartirea administrativ teritoriala a Romaniei prin comuna intelegem circumscriptia administrativ-teritoriala de baza, delimitata prin lege, dotata cu personalitate juridica si formata din unul sau mai multe sate. Comuna are buget de venituri si cheltuieli proprii si este condusa de organe proprii- consiliul local si primar- alese potrivit legii. Comunele au un numar variabil de locuitori, de la 3-4.000 pana la 15-20.000 si chiar mai mult.

Daca ar fi sa incadram primaria comunei Belcesti in cadrul sistemului administratiei publice am observa in primul rand ca aceasta institutie publica reprezinta un organ al administratiei publice locale aleasa de catre cetateni ,ceea ce ii confera statutul de autoritate cu competenta generala in orce domeniu de interes local al comunei Belcesti.Conform Constitutiei Romaniei dar in special Legii privind Administratia Publica Locala nr.215/2001 ca si celelalte autoritati locale primaria Belcesti alaturi de Consiliul local Belcesti reprezinta o institutie ce se organizeaza si functioneaza in temeiul principiilor descentralizarii, autonomiei locale, deconcentrarii serviciilor publice, eligibilitatii autoritatilor administratiei publice locale, legalitatii si al consultarii cetatenilor in solutionarea problemelor locale de interes deosebit dar cea mai importanta caracteristica o reprezinta autonomia locala a comunei Belcesti autonomie locala prin care se intelege dreptul si capacitatea efectiva a autoritatilor administratiei publice locale de a solutiona si de a gestiona, in numele si in interesul colectivitatilor locale pe care le reprezinta, treburile publice, in conditiile legii.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Primaria Belcesti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8.5/10 (4 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
10 495 cuvinte
Nr caractere:
57 115 caractere
Marime:
153.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
primarie, administratie, cetateni
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Drept
An de studiu:
II
Profesorului:
Florin Oprea
Sus!