Mecanisme juridice naționale de consacrare și protecție a drepturilor și libertăților omului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Intr-o societate democratica, organele abilitate cu aplicarea legilor indeplinesc trei functii principale:protejeaza drepturile omului, asa cum sunt ele enuntate in Constitutie si in alte acte normative, intervin in apararea drepturilor omului, apara ordinea publica si siguranta nationala. Modul de exercitare a acestor functii are o influenta directa asupra calitatii vietii persoanelor particulare si a societatii in ansamblul ei.

Responsabilii cu aplicarea legilor trebuie sa respecte in mod real si efectiv, in toate imprejurarile, normele de conduita, aceasta fiind conditia sine qua non a existentei unui sistem juridic bine conceput, acceptat de populatie si avand un caracter uman. Intrucat toti responsabilii cu aplicarea legilor si in special politia sunt elemente componente ale unui sistem de justitie penala, al carui scop este de a preveni infractiunile si de a lupta contra delincventei, conduita fiecarui functionar al acestui sistem se repercuteaza asupra sistemului in ansamblu.

Fiecare organ din sistemul justitiei penale si serviciile insarcinate cu aplicarea legilor trebuie sa fie reprezentative pentru intreaga colectivitate, sa corespunda nevoilor acesteia si sa raspunda in fata sa. Din acest punct de vedere, de modul in care politia cunoaste, aplica si respecta drepturile omului in exercitarea atributiunilor sale depinde si perceptia publica in ceea ce o priveste.

1. Rolul organelor puterii legislative in protejarea drepturilor omului

O forma de garantare a drepturilor cetatenesti, cu o sfera din ce in ce mai larga de atributii, este controlul partial exercitat de Parlament prin comisiile sale specializate in domeniul drepturilor omului. Aceste comisii nu se limiteaza insa numai la controlul parlamentar privind constatarea unor violari ale drepturilor omului, dar ele pot dezbate proiecte de legi sau propuneri legislative referitoare la exercitarea drepturilor omului, contribuind astfel la perfectionarea cadrului juridic deexercitare a drepturilor cetatenesti.Totdeauna, anterior si indiferent de sistemul de control adoptat, verificarea conformitatii legilor cu Constitutia o face Parlamentul, cu prilejul adoptarii legii. Dar deoarece acest procedeu nu este suficient, el avand neajunsuri care, de regula, exista ori de cate ori un organ isi controleaza propria activitate, in majoritatea tarilor au fost constituite organe specializate pentru efectuarea controlului constitutional legislativ - organe situate in afara celui legiuitor. In Republica Moldova acest control este incredintat Curtii Constitutionale. Puterea legislativa are un rol cheie in protectia drepturilor omului. Dar, pentru ca Parlamentul sa poata asigura in deplina masura functia sa legislativa, este necesar, intai de toate ca ea sa rezulte din alegeri libere si democratice, organizate in cadrul unui sistem politic pluralist si in conditiile reglementate si controlate prin lege. Aceasta este o exigenta prealabila a oricarui stat de drept. Parlamentarii, in atitudinea si practica lor trebuie, de asemenea, sa se sprijine pe o cultura a drepturilor omului.

In cazul respectarii acestor exigente, am putea mentiona rolul dublu al Parlamentului in protectia drepturilor omului:

Primul, este ca, in calitate de reprezentant al poporului, Parlamentul trebuie sa exprime prin legi aspiratiile oamenilor la protectia drepturilor lor fundamentale. O parte considerabila din munca legislativa a tuturor parlamentarilor tine de libertatile individuale si drepturile omului. Constitutia Republicii Moldova consacra un intreg titlu proclamarii drepturilor si libertatilor cetatenilor, de la dreptul elementar la viata si libertatea individuala, la dreptul de asociere, informare, instruire si educatie, de a alege si a fi ales in organele statului. Spre deosebire de trecut, aceste drepturi si libertati nu sint enuntate astazi doar formal, ci sint prevazute atat de Legea Fundamentala a tarii, cat si de legi organice ce sunt puse la dispozitia oamenilor. Aceste legi joaca rolul primordial in protectia drepturilor omului in Republica Moldova, dat fiind ca existenta lor a dus la crearea multor institutii si mecanisme de protejare a drepturilor omului.

Bibliografie:

http://www.scribd.com.

http://www.arduph.ro.

http://www.referat.ro.

www.hr.un.md.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mecanisme Juridice Nationale de Consacrare si Protectie a Drepturilor si Libertatilor Omului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
5 812 cuvinte
Nr caractere:
32 469 caractere
Marime:
41.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
democratica, vietii
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!