Malpraxis în medicină

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Ce intelegem prin malpraxis? 3
2. Care sunt normele incalcate prin savarsirea actului de malpraxis? 3
3. Ce fel de obligatii sunt incalcate prin savarsirea actului de malpraxis? 4
4. Cine raspunde pentru malpraxis? 5
5. Ce fel de raspundere intervine? 5
5.1. Raspunderea civila 6
5.1.1. Raspunderea personalului medical (Art. 642, 643, Codul Civil) 6
5.1.2. Raspunderea furnizorilor de servicii medicale, materiale sanitare, aparatura, dispozitive medicale si substante medicamentoase si sanitare (Art. 644-648,Codul Civil) 7
5.1.3. Acordul consimtamatului informat 8
5.1.4. Obligativitatea asistentei medicale 9
5.2. Raspunderea penala 11
5.3. Raspunderea disciplinara 13
6. Ce poate sa obtina cel prejudiciat? 19

Extras din proiect:

1. Ce intelegem prin malpraxis?

Din punct de vedere juridic, malpraxisul reprezinta incalcarea de catre medic (de catre personalul medical, in sens larg) a unor obligatii prevazute de norme legale.

Termenul de "malpraxis" vine din cuvintele latine "malus" ( rau) si "praxis" (practica) si este folosit pentru a descrie "un tratament incorect sau neglijent aplicat de un medic unui pacient, care ii produce acestuia prejudicii de orice natura, in relatie cu gradul de afectare a capacitatii fizice si psihice" (def. DEX, 2009).

2. Care sunt normele incalcate prin savarsirea actului de malpraxis?

Profesiunea medicala, prin specificul ei, este supusa respectarii unor norme deontologice si juridice.

Normele deontologice (raspunderea disciplinara medicala) sunt reglementate de Codul Deontologic al Colegiului Medicilor din Romania. Acesta respecta normele internationale de deontologie medicala cuprinse in Declaratia de la Geneva din 1948 dupa Codul de la Nurnberg (1947) si amendata in 1983 de catre Asociatia Mondiala Medicala.

Raspunderea profesionala (disciplinara) medicala este rezultatul incalcarii normelor specifice profesiunii, fara a aduce prejudicii unei persoane.

Normele juridice sunt reglementate in Codul Civil, Legea nr. 95/2006 cu privire la reforma din domeniul sanatatii, art. 642 si urmatoarele precum si Normele metodologice din 14 martie 2007 de aplicare a titlului XV din Lege. Potrivit art. 642 alin. 1 lit. b din Lege, ,,malpraxisul este eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice".

Tot in categoria normelor juridice sunt incluse cele reglementate in Codul Penal. Aceste norme vizeaza incalcarea unei relatii sociale ocrotite de lege, cum ar fi dreptul la sanatate, dreptul la viata, etc. Normele prevazute in Codul Penal sunt incalcate atunci cand se constata o infractiune din culpa (vatamare corporala, neglijenta in serviciu, ucidere din culpa, incalcarea secretului profesional, etc.) si nu exista prevederi legislative specifice profesiei medicale.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Malpraxis in Medicina.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
7 085 cuvinte
Nr caractere:
38 115 caractere
Marime:
43.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
medicina, drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!