Judecătorii curții internaționale de justiție

Extras din proiect:

Sediul Curtii este la Palatul Pacii din Haga (Olanda).

Dintre cele sase organe principale ale Organizatiei Natiunilor Unite, aceasta este singura care

nu se afla in New York (Statele Unite ale Americii).

Curtea Internationala de Justitie (CIJ) este organul judiciar principal al Natiunilor Unite (ONU). Aceasta a fost infiintata in iunie 1945 prin Carta Natiunilor Unite si si-a inceput activitatea in aprilie 1946.

In Carta ONU intreg Capitolul XIV este dedicat Curtii Internationale de Justitie, unde la art. 92 este stabilit ca aceasta va functiona in conformitate cu Statutul anexat, Statut ce face parte integranta din Carta.

Rolul Curtii este de a solutiona, conform normelor de drept international, litigiile juridice care ii sunt inaintate de catre state si de a emite avize cu privire la chestiuni juridice care ii sunt prezentate de catre organismele si agentiile specializate ale Organizatiei Natiunilor Unite, autorizate in acest sens.

Limbile oficiale sunt engleza si franceza.

Pe langa competenta contencioasa, Curtea are si competenta consultativa, acordand la cerere avize Adunarii Generale sau Consiliul de Securitate al ONU.

Curtea Internationala de Justitie este compusa din 15 judecatori alesi pentru un mandat de noua ani de catre Adunarea Generala a ONU si Consiliul de Securitate. Aceste organe voteaza simultan, dar separat.

Pentru a fi ales, un candidat trebuie sa primeasca o majoritate absoluta a voturilor in ambele organisme. In cazul in care candidatul nu obtine majoritatea absoluta urmeaza o noua runda de vot.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Judecatorii Curtii Internationale de Justitie.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Marime:
7.45MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
justitie, judecator, curte, curtea de justitie
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!