Infracțiunea Neconsumată

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I. Introducere
II. Pregatirea de infractiune
1. Notiunea si tipurile actelor de pregatire
2. Caracteristica actelor de pregatire
3. Formele pregatirii de infractiune
4. Conceptii in doctrina penala privind incriminarea actelor preparatorii
5. Incriminarea si sanctionarea pregatirii de infractiune
III. Tentativa
1. Notiune si semne caracteristice
2. Formele tentativei de infractiune
3. Infractiuni la care tentativa nu este posibila
4. Incriminarea si sanctionarea tentativei

Extras din proiect:

I.Introducere

Savirsirea infractiunii, ca, de altfel a oricarui act de conduita exterioara a omului, implica din partea acestuia o activitate ce se desfasoara, de regula, in timp si spatiu. Aceasta activitate poate consta din una sau mai multe actini, fiecare actiune putind consta, la rindul sau, din unul sau mai multe acte. Savirsirea infractiunii poate parcurge deci mai multe momente sau faze in drumul ei spre producerea rezultatului socialmente periculos. Din analiza desfasurarii activitatii infractionale s-a putut constata ca, intr-adevar, spre deosebire de latura subiectiva, latura obiectiva, adica savirsirea faptei si producerea urmarilor, se realizeaza in timp, pe parcursul a mai multor faze. Aceasta deosebire dintre cele doua laturi, sub raportul realizarii lor, poate conduce la situatii cind latura subiectiva este realzata in intregime, in timp ce latura obiectiva eeste realizata numai in parte, din cauza ca executarea faptei a fost intrerupta sau, desi a fost in intregime savirsita, din diferite cauze n-a dus la realizarea acesteia in mai mare masura, in sensul ca rezultatul produs a suferit o amplificare deosebita. Fata de aceasta situatie s-a pus problema necesitatii incriminarii si sanctionarii si a acestor faze ce prezinta forme aticipe ale faptelor prevazute de legea penala. Astfel, pregatirea de infractiune si tentativa conform art.25 alin.2 CP al RM formeaza asa-numita infractiune neconsumata.

II. Pregatirea de infractiune

1.Notiunea si tipurile actelor de pregatire.

Actele de pregatire sau preparatorii reprezinta prima faza a perioadei externe a activitatii infractionale si constau in anumite acte, activitati de procurare de date, informatii ori adaptare a mijloacelor sau instrumentelor ce vor fi folosite la comiterea infractiunii ca si de crearea conditiilor favorabile savarsirii acesteia.

In principiu, orice infractiune intentionata, pentru a fi comisa in conditii optime, presupune o pregatire prealabila, care poate consta in diferite activi tati in functie de natura si imprejurarile in care se savarseste infractiunea. Deoarece de cele mai multe ori o executare nepregatita poate fi sortita esecului total sau partial, subiectul tinde sa se asigure, prin anumite activitati intreprinse din acest moment, ci actiunea sa va fi eficienta In stiinta dreptului penal conceptul pregatirii de infractiune intruneste toate actele prin care se pregateste savarsirea actiunii ce constituie elementul material al infractiunii; caracteristic pentru aceste acte este faptul ca ele intervin inainte de executare si ca teleologic vizeaza sa asigure buna desfasurare a acesteia, prin crearea conditiilor si apropierea mijloacelor necesare infaptuirii infractionale. Din acest punct de vedere, pregatirea de infractiune vizeaza, pe de o parte, numai o anumita categorie de infractiuni, apte de a fi realizate in conditiile unor pregatiri constiente anterioare trecerii la executare, cum sunt infractiunile intentionate comisive; pe de alta parte, sfera sa de cuprindere va include atat elementele pregatirii morale, cat si ale celei materiale, atat elemente vizand procurarea sau adaptarea de mijloace, cat si crearea de conditii pentru savirsireainfractiunii.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Infractiunea Neconsumata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
7 655 cuvinte
Nr caractere:
39 229 caractere
Marime:
37.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
infractiune, moment
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!