Elementele esențiale ale contractului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Dreptul roman a marcat evolutia generala a ideilor si institutiilor juridice fiind preluat si adaptat la realitatile societatii feudale , pentru ca apoi sa constituie principalul izvor de inspiratie in procesul elaborarii codurilor moderne Dreptul roman a ajuns la apogeu spre sfarsitul republicii si in prima faza a imperiului , imperiu in care se desfasoara un comert infloritor in acelasi timp cu dezvoltarea capitalului camataresc.

In conceptia romanilor dreptul cunoaste doua diviziuni fundamentale: dreptul public si dreptul privat. Dreptul public reglementeaza organizarea statului precum si raporturile dintre particulari si stat pe cand dreptul privat se aplica numai raporturilor dintre particulari.

Dreptul privat se compune din trei parti :dreptul civil , dreptul gintilor si

dreptul natural.

Ius civile. La inceput romanii intelegeau prin drept civil dreptul quiritar destinat sa reglementeze in exclusivitate raporturile dintre cetatenii romani. La inceput dreptul civil era caracterizat de un formalism riguros,incheierea actelor se facea in cadru solemn utilizandu-se numeroase formule si simboluri. Ius civile si-a pastrat aceasta infatisare de drept solemn care sa-l faca inaccesibil strainilor pana spre sfarsitul republicii, cand productia de marfuri a cunoscut un mare avant, atunci fiind nevoie ca la aceste acte sa participe si strainii astfel efectuindu-se o serie de reforme in cadrul dreptului civil.

Ius gentium. Dreptul gintilor cuprinde normele juridice care se aplicau in raporturile dintre cetateni si straini. Aceste norme s-au format ca urmare a extinderii relatiilor cu strainii,in conditiile infloririi fara precedent a productiei de marfuri si a vietii comeriale.Astfel, ius gentium apare ca o replica la dreptul civil , care devenise anacronic in acesata situatie. Din acest motiv, dreptul gintilor incepe sa fie tot nai mult folosit si intre cetatenii romani. Fiind un sistem de drept evoluat , ius gentium s-a impus ca un drept general , inlaturind din viata juridica vechiul drept al cetatenilor romani.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Elementele Esentiale ale Contractului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
5 354 cuvinte
Nr caractere:
28 905 caractere
Marime:
25.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
contract, drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!