Dreptul Mediului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Recunoasterea si garantarea dreptului fundamental al omului la un mediu sanatos si echilibrat din punct de vedere ecologic

Protectia mediului are in centrul atentiei sale conservarea si ameliorarea conditiilor de viata ale omului, mentinerea ecosistemelor naturale. Drept consecinta juridica a acestei realitati si in acelasi timp una dintre caile de implicare activa a dreptului in ocrotirea si conservarea mediului este recunoasterea si garantarea dreptului fundamental al omului la un mediu sanatos si echilibrat.

Doctrina juridica actuala evidentiaza conturarea si consacrarea - la nivel national si international - a dreptului fundamental al omului la un mediu sanatos si echilibrat, fie in mod expres (sub formulari diferite), fie in mod indirect, prin consacrarea unei obligatii in sarcina statului de a asigura calitatea factorilor naturali si echilibrul ecologic. Se admite ca este vorba despre un drept procedural, ce poate fi asemanat cu dreptul la viata sau la sanatate. Din punct de vedere al continutului sau, acest drept semnifica dreptul la conservarea sau ameliorarea calitatii mediului, ca o dimensiune a asigurarii calitatii vietii individului. In ultimul timp acest drept fundamental a dobandit si semnificatia ca orice crestere economica trebuie sa respecte dreptul generatiilor viitoare la un mediu nepoluat, in conformitate cu conceptul dezvoltarii durabile.

Conform lui Al. Kiss: ,,daca dreptul mediului decurge din interesul comun al umanitatii se poate considera ca acest interes se reflecta in drepturile recunoscute ale individului". De altfel, respectarea universala a drepturilor omului a fost proclamata ca facand parte din interesul comun al intregii umanitati.

In doctrina se recunoaste ca consecintele recunoasterii unui drept constitutional la un mediu de calitate sunt, in mod cert, importante pentru legislatia si reglementarile privind mediul si in general pentru politica de protectie a mediului.

Au existat totusi si opinii care considera ca este prematura inscrierea acestui drept intre drepturile fundamentale ale omului, dovada ca in Constitutia Romaniei din 1991 dreptul la un mediu sanatos nu era stipulat in mod expres.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptul Mediului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
4 052 cuvinte
Nr caractere:
23 948 caractere
Marime:
22.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
drept, mediu
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!