Cooperarea internațională pentru combaterea

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

I. Extradarea

,,Extradarea este una din cele mai vechi forme de cooperare internationala.

Extradarea a fost, la inceputuri, mai mult un gest de curtoazie pe care un suveran il facea fata de alt Suveran, care permitea monarhilor sa-si pedepseasca inamicii personali refugiati pe teritoriul altui stat. Putinele conventii care reglementau extradarea erau negociate si incheiate aproape exclusiv in interesul suveranilor. Monarhul statului solicitat hotara in mod discretionar daca acorda sau nu extradarea. Decizia depindea in mare masura de natura relatiilor cu statul solicitant, de dorinta suveranului de a determina o eventuala decizie pozitiva asupra unei cereri de extradare formulate de acesta, persoana extradabila nefiind luata in calcul decat intr-o mica masura.

Chiar si in aceste conditii, extradarea era folosita foarte rar in Evul Mediu, avand in vedere izolarea pregnanta a statelor si traditia existenta in legatura cu dreptul de azil.

Si in perioada urmatoare, extradarea a ramas la discretia Suveranului, caruia fiecare individ ii era supus.

Dupa caderea dinastiei Stuart in Anglia si instaurarea monarhiei constitutionale si parlamentare, au inceput sa apara conceptele de "Stat" si de "individ". Statul incepe sa se detaseze de Suveran, iar individul devine subiect al Statului, iar nu obiect.

Declaratia de la Philadelphia din 1776, precum si Declaratia Drepturilor Omului si Cetateanului de la 26 august 1789, adoptata in Franta, au consacrat noi principii, pornind de la acela ca oamenii se nasc liberi si egali, pana la principiul potrivit caruia nimeni nu poate fi acuzat, arestat sau detinut, in afara cazurilor determinate prin lege si dupa formele prescrise de aceasta.

La sfarsitul Secolului Luminilor, s-a extins din ce in ce mai mult practica incheierii unor conventii de extradare bazate pe anumite principii cadru.

In secolul al XIX-lea, s-au incheiat din ce in ce mai multe asemenea acorduri. Unul dintre acestea este si Conventia de extradare dintre Romania si Marea Britanie, incheiata in anul 1893.

Cele doua razboaie mondiale au aratat ca este absolut necesar ca Statele suverane sa coopereze intre ele, astfel incat au fost create organizatiile internationale: Organizatia Natiunilor Unite, Consiliul Europei, Comunitatea Economica Europeana, etc

In acest context, in domeniul extradarii, tratatele bilaterale au fost din ce in ce mai mult inlocuite de cele multilaterale."

,,Extradarea este una din formele cooperarii judiciare internationale in materie penala, putand fi definita ca fiind procedura prin care un stat suveran (statul solicitat) accepta sa predea unui alt stat (statul solicitant) o persoana care se afla pe teritoriul sau si care este urmarita penal sau trimisa in judecata pentru o infractiune ori este cautata in vederea executarii unei pedepse in statul solicitant.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cooperarea Internationala pentru Combaterea Infractionalitatii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 520 cuvinte
Nr caractere:
24 294 caractere
Marime:
21.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
drept, infractionalitate
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!