Convenție pentru recunoașterea și executarea sentințelor arbitrale străine

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Sentinta arbitrala este o decizie data de un tribunal arbitral caruia partile la un litigiu i-au incredintat sarcina de a solutiona si decide in privinta unei dispute financiare de natura internationala.

Sentinta este punctul final al procedurilor arbitrale. Sentinta arbitrala trebuie sa fie data in scris, avand un caracter obligatoriu si executoriu asupra partilor. Regulamentele de arbitraj prevad, in marea lor parte, ca sentinta finala trebuie sa fie aprobata de majoritatea arbitrilor, in cazul in care completul de judecata este format din trei arbitri. Tribunalul Arbitral mentioneaza in scris motivele pe care se bazeaza sentinta, in cazul in care partile nu au agreat contrariul. Sentinta trebuie sa poarte semnatura arbitrilor, de asemenea mentionand data si locul la care a fost emisa. In lipsa unui acord al celor doua parti, sentinta nu va putea fi data publicitatii.Sentinta desesizeaza arbitrii de litigiul solutionat, avand in acelasi timp autoritate de lucru judecat in raport cu litigiul solutionat. Motivarea acesteia, identificarea arbitrilor, a datei pronuntarii si semnarea sentintei sunt cerinte prevazute sub sanctiunea nulitatii.

Orice judecata este provocata de catre partea care reclama incalcarea unui drept ocrotit nu doar in scopul recunoasterii, pure si simple, a acestui drept, ci si pentru a obtine repararea prejudiciului suferit prin incalcarea de catre parat a dreptului.

O hotarare de condamnare a paratului care nu poate fi pusa in executare este lipsita de orice valoare, iar daca hotararile pronuntate de tribunalele arbitrale nu ar fi susceptibile de executare, existenta tribunalelor arbitrale, justitia arbitrala, ar fi inutile.

Nu intamplator in dreptul conventional doua din cele mai importante conventii internationale au ca obiect de reglementare executarea hotararilor arbitrale:

- este vorba de Conventia Incheiata la Geneva la 26 septembrie 1927 privind executarea sentintelor arbitrale straine si

- Conventia Incheiata la New York la 10 iunie 1958 pentru recunoasterea si executarea sentintelor arbitrale straine.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conventie pentru Recunoasterea si Executarea Sentintelor Arbitrale Straine.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 583 cuvinte
Nr caractere:
17 965 caractere
Marime:
24.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
litigiu, tribunal
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!