Contractul de Franciză

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Contractul de franciza 3
Caracterele juridice ale contractului international de franciza sunt urmatoarele: 4
Definitie 5
Fazele francizei 6
* Faza precontractuala 6
* Faza contractuala 6
* Faza postcontractuala 8
Contractul de exclusivitate 8
Reguli specifice 8
Reteaua de franciza 9
Publicitate si selectie 9
Ce trebuie sa stii despre contractul de franciza 10
Pot negocia contractul de franciza? 13
BIBLIOGRAFIE 24

Extras din proiect:

Istoria francizei dateaza din 1850, cand in New South Wales a fost folosit acest tip de contract in domeniu hotelier. In SUA s-a folosit pentru prima data contractul de franciza in domeniul telecomunicatiilor, de catre Western Union. Tot in aceasta tara a existat un contract de franciza intre fabricantii de automobile si dealerii locali.

Istoria recenta a francizei cunoaste o crestere spectaculoasa incepand cu anul 1930. In anul 1950 aceasta industriei explodeaza odata cu aparitia si dezvoltarea in 1950 a restaurantelor fast food, dintre care cea mai cunoscuta este reteaua MC Donalds.

Franciza ca institutie de drept comercial a aparut in Statele Unite ale Americii o data cu legislatia antitrust, prin care s-a interzis desfacerea marfurilor de catre producator. Contractul de franciza, ca mod de comercializare a unor produse a devenit, in toate tarile europene, datorita dinamismului si rentabilitatii sale, o forma de cooperare comerciala. Fiind o varietate recenta a contractului de concesiune, constituie o metoda de a face afaceri pe baza colaborarii permanente intre parteneri.

Prin contract de franciza se intelege actul juridic comercial in temeiul caruia se organizeaza si se desfasoara un sistem de colaborare cu caracter permanent si continuu intre persoane care au calitatea de comercianti, sunt independente din punct de vedere financiar si prin care o persoana, denumita francizor acorda unei alte persoane, denumita beneficiar, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.

In functie de obiectul lor distingem: contracte de franciza de distributie cand au ca obiect vanzarea de bunuri; contracte de franciza industriala cand au ca obiect productia de bunuri si contracte de franciza de servicii cand au ca obiect prestarea de servicii.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de Franciza.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 330 cuvinte
Nr caractere:
35 843 caractere
Marime:
39.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
contract, drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!