Constituirea Grupului European de Interes Economic

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1. Aspecte introductive

Cu mult inaintea instituirii unei Piete Unice Europene, atat Comisia Europeana, cat si Parlamentul European au realizat cerinta unui instrument legal specific care sa ajute cooperarea transnationala si interprofesionala intre operatorii economici, in special intreprinderile mici si mijlocii (IMM). Primele propuneri in legatura cu acest subiect au venit din partea Parlamentului European la inceputul anilor '70, dar s-a ajuns la un acord la nivelul Uniunii Europene numai pe la mijlocul anilor '80, in cadrul de atunci al inceputului legislatiei Pietei Unice a Uniunii Europene.

Baza legala pentru Grupurile Europene de Interes Economic este Regulamentul Comunitatilor Europene nr. 2137/85, care a fost publicat in ,,Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene" L 199 din data de 31 iulie 1985. Implementarea unor dispozitii a fost intarziata la statele membre ale Uniunii Europene; fiecare stat a votat implementarea legilor care reglementeaza anumite probleme referitoare la grupari si a instituit reguli necesare pentru inregistrarea grupurilor europene de interes economic (GEIE). Unele dintre statele membre ale Uniunii Europene au adoptat tarziu aceste legi de implementare (ca de exemplu Italia, Luxemburg, Austria, Romania si Liechtenstein). GEIE sunt armonizate in masura in care se face trimitere la o singura lege - Regulamentul Consiliului Uniunii Europene nr. 2137/85, care este acelasi pentru toate tarile membre ale U.E. (si produce efecte in statele membre ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb - AELS, in cele ale Spatiului Economic European - SEE - in Norvegia, Islanda si Liechtenstein).

Grupurile europene de interes economic (GEIE) sunt reglementate in Romania prin dispozitiile Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei (Titlul V, Capitolul II, art. 232-237 indice 2).

La nivel comunitar, GEIE au fost infiintate prin Regulamentul nr. 2137/85 al Consiliului privind Grupul European de Interes Economic, publicat in ,,Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene" nr. L 199 din 31 iulie 1985.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Constituirea Grupului European de Interes Economic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
5 708 cuvinte
Nr caractere:
31 491 caractere
Marime:
30.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
europa, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!