Comisia Rogatorie Internațională

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

I. INTRODUCERE

Odata cu deschiderea frontierelor, criminalitatea transnationala a dobandit o amploare din ce in ce mai amre, singurul instrument eficient de a raspunde acestui fenomen constituindu-l cooperarea judiciara internationala in materie penala. In prezent criminalitatea organizata, sub diversele ei forme, a depasit limitele teritoriale ale unui singur stat, manifestandu-se de cele mai multe ori pe teritoriul mai multor state sau chiar continente. Acest considerent, a facut ca statele lumii sa accepte un effort conjugat in lupta impotriva criminalitatii, sub toate aspectele sale.

Cooperarea judiciara internationala in materie penala este o componenta importanta a capitolului 24 al negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana - Cooperarea in domeniul justitiei si a afacerilor interne. In cadrul procesului de integrare a Romaniei in spatiul de libertate, securitate si justitie al Uniunii Europene s-a stabilit obligativitatea asimilarii normelor europene in materia cooperarii judiciare.

In calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania este obligata sa-si perfectioneze propriile structuri de cooperare, iar in cadrul legistlativ trebuie sa corespunda necesitatilor de aparare a cetatenilor, respectand drepturile si libertatile acestora. In incercarea de a-si alinea legistlatia cu cea europeana, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 302/2004, care stabileste cadrul juridic in domeniul cooperarii internationale in materie penala. Astfel, s-a realizat o armonizare a cadrului juridic intern in domeniul cu cele mai noi instrumente comunitare in materie si se asigura si o reglementare unitara a diferitelor forme de cooperare judiciara internationala in materie penala. Datorita formelor noi ale criminalitatii transnationale, acquis-ul in domeniul cooperarii judiciare internationale in materie penala se afla intr-o continua evolutie. Romania a ratificat cele mai importante instrumente multilaterale in domeniul asisentei judiciare internationale in materie penala.

De-a lungul timpului, tara noastra a incheiat numeroase intelegeri bilaterale privind asistenta judiciara internationala in materie penala.

II. COMISIE ROGATORIE - DEFINIREA CONCEPTULUI

Comisie rogatorie - procedura utilizata pentru administrarea unor probe sau efectuarea unor acte procedurale de catre un alt organ decat cel care instrumenteaza cauza penala, care nu are posibilitatea de a efectua nemijlocit un act procedural, deoarece persoana care urmeaza sa fie audiata sau locul unde trebuie efectuat actul se afla in alta localitate decat aceea unde isi are sediul organul judiciar competent. Prin comisie rogatorie organul judiciar care nu are posibilitatea sa efectueze el insusi actul procedural necesar se adreseaza organului de urmarire penala, sau, dupa caz, instantei de judecata, de acelasi grad, din alta localitate, care are posibilitatea sa il efectueze (art. 132 C. proc. pen.). Comisia rogatorie se dispune prin rezolutie sau incheiere si trebuie sa contina toate lamuririle referitoare la indeplinirea actului care face obiectul acesteia, iar in cazul cand urmeaza sa fie ascultata o persoana, se vor arata si intrebarile ce urmeaza sa i se puna. Organul de urmarire penala sau instanta de judecata care efectueaza comisia rogatorie poate pune si alte intrebari, daca necesitatea acestora rezulta in cursul ascultarii. Nu pot forma obiectul comisiei rogatorie punerea in miscare a actiunii penale, luarea masurilor preventive, incuviintarea de probatorii, precum si dispunerea celorlalte acte sau masuri procesuale (art. 132-134 C. proc. pen.). Comisia rogatorie poate fi adresata si unui organ de urmarire penala ori unei instante de judecata din strainatate si atunci constituie o forma de asistenta juridica internationala in materie penala; tot astfel, organele de urmarire penala sau instantele de judecata din tara pot efectua comisii rogatorii cerute de organele judiciare din strainatate (comisia rogatorie internationala). Comisia rogatorie in strainatate se inainteaza, dupa caz, procurorului general sau ministrului justitiei care intervin la Ministerul Afacerilor Externe pentru transmiterea ei. Comisia rogatorie din strainatate se primeste de catre Ministerul Afacerilor Externe, care o trimite, dupa caz, procurorului general sau ministrului justitiei, iar acestia sesizeaza organul de urmarire penala sau instanta de judecata competenta (art. 514-518 C. proc. pen.).

Bibliografie:

A. Boroi, I. Rusu, Cooperarea judiciara in materie penala, Editura C. H. Beck, Bucuresti, 2008

M. Constantinescu, A. Iorgovan, I. Muraru, Constitutia Romaniei revizuita, comentarii si explicatii, Editura All Beck, Bucuresti, 2004

L. Lorincz, Drept procesual penal, Partea speciala, Editura Pro Universitaria, Bucuresti, 2007

Gr. Theodoru, Tratat de drept procesual penal, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2007

N. Volonciu, Tratat de procedura penala, Partea generala, vol. I, Editia a III-a revizuita si adaugita, Editura Paideia, Bucuresti, 1997

Conventia europeana de asistenta judiciara in materie penala, adoptata la Strasbourg la 20 aprilie 1959 si Protocolul aditional adoptat la 17 martie 1978

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comisia Rogatorie Internationala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 596 cuvinte
Nr caractere:
20 789 caractere
Marime:
27.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
comisie, drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!