Cercetare de marketing privind drepturile de proprietate intelectuală

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Majoritatea utilizatorilor de internet, care la ora actuala sunt in numar foarte mare, deoarece nu prea mai au dorinta de a citi, folosesc ideile si expresiile altor persoane prin punerea lor(a ideilor si exprediilor tiparite de altii) in diferite referate si proiecte, determina un furt de proprietate intelectuala daca nu mentioneaza la bibliografie sursa pe care au folosit-o.

Cred ca marea majoritate a utilizatorilor cauta informatii in mai multe surse, dar la finalul referatului sau proiectului sau a cartii, citatul final ar trebui sa le apartina pentru a da dovada ca informatiile pe care le-au cules au fost intelese si ca au si ei o idee despre acel titlu al temei prezentate.

Din ce in ce profesorii universitari pun accent pe sursele trecute la bibliografie si numarul acestora ( care este de minim 5 surse), ceea ce da un imbold pentru cautarea a cat mai multe informatii , redactate sub diferite intelesuri, dar care au acelasi subiect; acest imbold da posibilitatea de a-si exprima propria impresie despre tema aleasa sau impusa si care ar putea fi argumentata.

Proprietatea intelectuala e o forma de titlu legal care permite posesorului sa controleze utilizarea anumitor intangibile, cum ar fi idei sau expresii.

Formele comune de proprietate intelectuala includ :

- brevet de inventie

- drept de autor ( copyright )

- marcile inregistrate

- secretul industrial.

Notiunea de proprietate intelectuala a fost consacrata oficial o data cu incheierea Conventiei ( semnata la 14 iulie 1967 la Stockholm si ratificata de Romania prin Decretul nr.1175 din 28 dec.1968, publicat in Buletinul Oficial nr.2 din 6 ian.1969) prin care s-a infiintat Organizatia Mondiala a Drepturilor de Proprietate Intelectuala (OMPI). Conform prevederilor acestei Conventii, proprietatea intelectuala cuprinde

drepturi referitoare la: ,,opere literare, artistice si stiintifice, interpretari ale artistilor interpreti si executii ale artistilor executanti, fonograme si emisiuni ale radiodifuziunii, inventii in toate activitatile umane, descoperiri stiintifice, desene si modele industriale, marci de fabrica, de comert si de serviciu, precum si nume comerciale si denumiri comerciale, protectia impotriva concurentei neloiale, si orice drepturi aferente activitatii intelectuale in domeniile: industrial, stiintific, literar si artistic".

Dreptul de autor (copyright) protejeaza forma unei lucrari expresive originale (literare, artistice sau tehnice). Brevetul de inventie protejeaza solutii sau idei originale iar marca inregistrata protejeaza modul de identificare a unui producator sau a altei surse de reputatie.

Aceste drepturi pot fi cedate, inchiriate ( licentiate), uneori chiar folosie ca garantie, similar unei proprietati reale. Aceste drepturi au insa limitari specifice, cum ar fi limitari in timp. Drepturile de propietate intelectuala dau proprietarului dreptul de a actiona in justitie pe cei care le incalca.

Cercetarea de fata s-a realizat in cadrul A.S.E in randul studentilor din cadrul Facultatii de Comert. Am ales acest esantion tocmai pentru ca si eu sunt studenta a aceleiasi facultati si am dorit sa aflu cunostintele colegilor mei cu privire la d.p.i. (drept de proprietate intelectuala) si ,,copyright" si cat de raspandit este acest fenomen de ,,furt intelectual".

Marturisesc ca imi place extraordinar de mult tema acestei lucrari pentru ca trateaza un fenomen de care eu personal ma lovesc zi de zi, un fenomen controversat intre etica si realitate, si am dorit neaparat sa fac un sonaj in randul colegilor mei ! Si ei fac la fel ca mine sau nu?

Sa urmarim procesul acestei cercetari si vom afla raspunsuri interesante, va asigur!

SCOPUL cercetarii: identificarea gradului in care este cunoscut termenul ,,drept de proprietate intelectuala"si masura in care acest concept este respectat de catre studentii din cadrul Facultatii de Comert, A.S.E.

Obiectivele cercetarii:

1. daca studentii Facultatii de Comert - A.S.E au auzit de sintagma "dreptul de proprietate intelectuala";

2. gradul de cunoastere a notiunii "copyright" de catre studenti;

3. contextul in care studentii au aflat de notiunea ,,drept de proprietate intelectuala";

4. care este semnificatia pe care studentul o ataseaza sintagmei "drept de proprietate intelectuala";

5. sursa din care studentii au aflat de ,,copyright";

6. masura in care studentul a preluat fara prelucrare

Bibliografie:

- Carmen BALAN, Ioana Cecilia POPESCU, Gheorghe ORZAN, Calin VEGHES, Tiberiu DANETIU, Diana VRANCEANU, coordonator Iacob CATOIU - ,, Cercetari de Marketing", Editura Uranus, 2002:

- Yolanda Eminescu - ,,Dreptul de autor", Lumina Lex, 1997;

- www.guv.ro

- www.microsoft.ro

- www.google.ro

- Conventia de constituire a Organizatiei Mondiale de Proprietate Intelectuala, Articolul 2 Definitii, pct. viii

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cercetare de marketing privind drepturile de proprietate intelectuala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
4 431 cuvinte
Nr caractere:
26 449 caractere
Marime:
50.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
proprietate intelectuala, drepturi
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!