Antagonismul sovieto - american din timpul războiului rece

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Secolul XX a fost, in evolutia istoriei, o perioada a paradoxurilor. A fost o perioada a celor mai mari descoperiri stiintifice si a celor mai remarcabile progrese in civilizatie si cultura. Omul a reusit sa se "desprinda" de Pamant si apoi sa ajunga pe luna. De asemenea, comunicatiile de tipul Global internet au devenit o "banalitate".

Totusi, a fost si secolul in care milioane de oameni au fost victimele razboaielor, revolutiilor, epurarilor entice si religioase, intolerantelor ideologice, a unor mari dezastre si calamitati naturale.

Mai inainte de toate, a fost un secol al manipularilor, atat a individului, cat si a opiniei publice la scara mondiala.

In prima jumatate marile puteri s-au implicat in doua razboaie dezastruoase care au cuprins cvasitotalitatea natiunilor civilizate si au avut ca rezultat nu pacea mult visata ci moartea a aproape 50 de milioane de oameni. Cea de-a doua jumatate a secolului a fost ravasita de un Razboi rece in care marile puteri au evitat confruntarea direct dar au purtat razboaie prin procura si s-au terorizat reciproc cu arma nucleara. Sfarsitul Razboiului rece a insemnat disparitia unui regim de dictatura de sorginte comunista dar si multiplicarea conflictelor interetnice si interreligioase la scara globala.

Razboiul rece a implicat, in grade diferite, toti actorii de pe scena relatiilor internationale. Statele, sistemul relatiilor interstatale, pietele globale, corporatiile multinationale, organizatiile nonguvernamentale (ONG-urile) si cele interguvernamentale (OIG-urile), precum si majoritatea populatiilor lumii- toate au fost implicate in mod voluntar sau din necesitate in Razboiul rece.

Tentatia si tendinta unor actori de a-si depasi rangul ierarhic inferior in sistem prin arme ideologice, religioase, militare atinge si sfera securitatii internationale. Conceptiile religioase, politica religioasa a unui stat pot determina unele evolutii economice interne si externe cu reflexe profunde asupra mediului de securitate apropiat si indepartat.

Bibliografie:

Alexis de Tocqueville- Democracy in America, New York, 1969

Constantin Buchet- Religie si putere in relatiile internationale contemporane, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1998;

Constantin Hlihor, Ecaterina Hlihor- Comunicarea in conflictele internationale (Secolul XX si inceputul secolului XXI), Editura Comunicare.ro, Bucuresti, 2010;

Constantin Hlihor- Istoria secolului XX, Editura Comunicare.ro, Bucuresti, 2002;

Corneliu Nicolaescu- Americ. Razboiul Mondial. Razboiul Rece- Destinderea, Editura CA Publishing, Cluj Napoca, 2010;

Edward A. Kolodziej- Securitatea si relatiile internationale, Editura Polirom, Iasi, 2007;

Liviu C. Tirau- Intre Washington si Moscova: Romania 1945-1965, Editura Tribuna, Cluj- Napoca, 2005

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Antagonismul Sovieto - American din Timpul Razboiului Rece.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
6 592 cuvinte
Nr caractere:
35 456 caractere
Marime:
39.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
omul, luna
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!