Actori politici colectivi

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

A da o definitie partidelor politice nu este atat de simplu cum ar putea parea. Noi am interiorizat o imagine a partidelor politice care depinde de ceea ce sunt ele in societatea noastra. Definitia lor ne apare, deci, ca evidenta. De exemplu, se va vorbi despre partida protestanta si partida catolica in timpul razboaielor religioase. Termenul de partid are conotatii militare, la fel ca termenul de militant, care provine din latinescul miles(soldat).

Aparitia partidelor politice in sensul actual al termenului s-a produs relativ tarziu in istoria constitutionala moderna-la sfarsitul dec. XVIII-lea si inceputul sec. al XIX-lea, in forma lor incipirnta(SUA, Marea Britanie, Suedia). Primele partide stabile apar in Marea Britanie (Partidul conservator 1832), si in SUA( Partidul democrat, 1828). Notiunea de partid politic este o notiune complexa, cu implicatii interdisciplinare: sociologice, politologice, juridice. Aceasta, datorita profundelor implicatii sociale ale partidelor politice.

De la momentul aparitiei lor, rolul partidelor politice a suferit o evolutie spectaculoasa, in special dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, ajungande-se ca astazi partidele sa fie considerate ca jucand "un rol esential intr-o democratie reala", sau ca avand "un rol primordial pentru functionarea unui regim democratic".

De-a lungul evolutiei lor istorice, au fost elaborate si diverse definitii ale notiunii de partid politic. Intr-o definitie sociologica inca actuala, patidul politic este o asociatie libera de cetateni, uniti in mod permanent prin interese si idei comune, de caracter general, asociatie ce urmareste, in plina lumina publica, a ajunge la puterea de a guverna, pentru realizarea unui ideal etic social (Dimitrie Gusti).

In stiintele politice, partidul politic a fost definit ca"organizatie al carui obiectiv este de a cuceri si exercita puterea in societate ", sau, "organizatie formata din persoane care impartasesc aceeasi conceptie ideological, subscriu la un set comun de valori si actioneaza pentru cucerirea puterii, pentru aplicarea programului propriu prin politice interne si externe".

Doctrina recenta a dreptului constitutional ofera definitii adaptate contextului politic si constitutional actual. Pierre Avril si Jean Gicquel definesc partidele politice ca fiind asociatii ale catatenilor care concureaza la exprimarea sufragiilor, propunand programe si prezentand candidate la alegere. Intr-o alta opinie, partidele sunt organizatii permanente ce urmaresc sa formuleze, sa cumuleze, si sa reprezinte conceptia aderentilor si simpatizantilor lor despre interesul general si sa actioneze in asa fel incat aceasta conceptie sa influenteze deciziile statatle (C. Grewe, H. Ruiz-Fabri)

Intr-o definitie mai ampla, formulate de Joseph La Palombara, sunt incluse principalele elemente ale unui partid politic modern:

1. partidul exprima o ideologies au cel putin este produsul unei culture politice;

2. partidul este o organizatie cu caracter mai mult sau mai putin durabil ori permanent;

3. partidul urmareste, in mod normal, darr nu necesar, sa cucereasca si sa exercite puterea sau sa participe la exercitarea ei;

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Actori politici colectivi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
8 244 cuvinte
Nr caractere:
48 988 caractere
Marime:
37.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
Actori politici colectivi, politica
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!