Societatea pe Acțiuni

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1. Notiunea societatii pe actiuni

Societatea pe actiuni este forma cea mai complexa si, totodata, cea mai evoluata a societatii comerciale. In aceasta forma de societate conteaza mai mult aporturile asociatilor decat calitatile personale ale acestora. In general, asociatii contribuie cu aporturile lor la formarea capitalului social, fara sa desfasoare o activitate in societate. Aceste aporturi prezinta interes si pentru terti, deoarece raspunderea asociatilor pentru obligatiile sociale se limiteaza la aceste aporturi

Datorita importantei aporturilor la formarea capitalului social si a estomparii calitatii personale ale asociatilor, societatea pe actiuni mai este conoscuta si sub denumirea de societate anonima

Aceasta forma de societate este destinata realizarii de marilor afaceri, care encesita capitasuri insemnate. Societatea este astfel conceputa ca sa dreneze contributiile banesti modeste pentru formarea unor capitaluri mari, necesare realizarii unor investitii de avengura. In acest scop, societatea este autorizata sa faca apel la subscriptia publica.

Societatea pe actiuni este organizata si functioneaza pe principii democratice, astfel ca ea are anumite organe cu competente bine delimitate, bazate pe principiul separatiei puterilor: organe de deliberare si decizie; organe de administrare si reprezentare; organe de suoraveghere si control.

Datorita roului important pe care societatea pe actiuni il are in viata economica, Legea nr. 31/1990 asigura o reglementare cuprinzatoare acestei forme de societate.

Definitia societatii pe actiuni

Fara a da o definitie a societatii pe actiuni, Legea nr. 31/1990 precizeaza elementele esentiale ale acestei forme de societate ale carei obligatii sunt garantate cu patrimoniul social, actionarii find obligati numai pana la concurenta capitalului social subscris.

Actiunile sunt fractiuni ale capitalului si, totodata, titluri reprezentative ale contributiilor la formarea capitalului social.

Societatea pe actiuni este forma cea mai complexa si, totodata, cea mai evoluata a societatii comerciale. Societatea pe actiuni poate fi definita ca acea societate constituita prin asocierea mai multor persoane, care contribuie la formarea capitalului social prin anumite cote de participare reprezentate prin titluri, numite actiuni, pentru desfasurarea unei activitati comerciale, in scopul impartirii profitului, si care raspund pentru obligatiile sociale numai in limita aporturilor lor.

Din definitia data rezulta caracterele societatii pe actiuni:

a) societatea se constituie dintr-un numar minim de asociati, denumiti actionari;

b) capitalul social este divizat in actiuni, care sunt titluri negociabile si transmisibile;

c) raspunderea asociatilor pentru obligatiile sociale este limitata; ei raspund numai pana la concurenta capitalului social subscris.

Bibliografie:

Angheni Smaranda, Drept comercial. Profesionistii- comercianti, Ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2013.

Carpenaru, Stanciu, Tratat de drep comercial roman. Conform Noului Cod Civil, Ed. Universul Juridic,Bucuresti, 2012.

Legea nr. 31/ 1990 privind societatile comerciale.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Societatea pe Actiuni.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
5 127 cuvinte
Nr caractere:
28 277 caractere
Marime:
40.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept Comercial
Tag-uri:
societatea, drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Sus!