Operațiunile de leasing

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Potrivit noii legislatii fundamentale adoptate in Romania dupa 1989, economia de piata a fost instituita atat prin dispozitii declarative, cat si masuri concrete, in vederea atingerii acestui scop.

Conceptul de leasing a dvenit in ultima vreme un termen bine cunoscut si in Romania, avand deja un rol deosebit de important in economia nationala.

Leasingul este un pas inainte in finantarea societatilor comerciale care doresc sa-si achizitioneze utilaje si echipamente, dar care nu au posibilitati financiare.

Aceasta tehnica de finantare care presupune un risc ridicat vine sa dea satisfactie agentilor economici care nu pot sa obtina credite de la banci, ori nu vor sa-si greveze bunuri mobile si imobile prin instituirea de ipoteci sau gajuri, sarcini de natura sa afecteze dinamismul specific domeniului comercial.

Interesul practic al leasingului este de a asigura finantarea integrala prin fonduri imprumutate a unei investitii fara ca beneficiarul sa constituie masuri asiguratorii, prin aceasta leasingul se distinge de traditionala creditare a investitilor, unde intreprinderea beneficiara suporta o parte din valoarea investitiei. De aceea leasingul ca tehnica de finantare vizeaza, in primul rand intreprinderile care urmaresc largirea activitatii si ridicarea performantelor, iar pe plan mai general, asigura progresul tehnic. Am incercat sa fac p cercetare asupra leasingului, pentru a intelege cauzele dezvoltarii rapide a acestei tranzactii, de ce spun ca leasigul este o tranzactie de sine statatoare, care sunt elementele care il diferentiaza de celelalte modalitati de investire cunoscute.

De asemenea am cautat sa vad care sunt noutatile interesante ale acestei notiuni, am cautat o anumitp explicatie pentru o eventuala suprematie a acestei variante de investitie fata de celelalte alternative posibile, insa trebuie aratat faptul ca si leasingul are limitele si riscurile sale.

In continuarea lucrarii am analizat particularitatile si avantajele leasingului, deasemenea am facut comparatie intre diferitele posibilitati de investitie, am prezentat diferitele variante de leasing.

Pe langa prezentarea generala a contractului de leasing, pentru o prezentare cat mai completa, a elementelor si importantei, ilustrez si printr-un exemplu concert modul de incheiere a acestuia, elementele ce intra in componenta sa, calcularea acestora, respective drepturi si obligatiile partilor pana la expirarea contractului.

Capitolul I Aspecte generale privind contractele

1.1. Consideratii generale privind contractul

Contractul reprezinta o institutie juridica fundamentala a dreptului care a fost si continua sa fie izvorul principal de obligatii, prin care se realizeaza circulatia bunurilor, prestarile de servicii si, in general, satisfacerea trebuintelor materiale si spirituale ale oamenilor.

Contractele civile reprezinta instrumentele juridice prin intermediul carora se realizeaza circulatia bunurilor, conservarea sau crearea de valori noi.

Contractul este un act juridic, adica o manifestare de vointa savarsita cu intentia de a produce efecte juridice: a crea, a modifica, a transmite ori a stinge drepturi si obligatii, cu precizarea ca manifestarea de vointe trebuie sa fie a cel putin doua persoane.

De altfel trebuie precizat ca in terminologia folosita in Codul civil roman, precum si in vorbirea curenta, alaturi de termenul ,,contract" se mai foloseste si termenul de ,,conventie", avand acelasi inteles.

Aceasta disputa a fost generata de denumirea Cartii a III-a din cadrul Titlului al III-lea din Codul civil: ,,Despre contracte sau conventii".

In acest sens, s-a formulat intrebarea: care este raportul dintre cei doi termeni (contract si conventie)? In incercarea de a se raspunde la aceasta intrebare s-au conturat mai multe opinii, care definesc cele doua notiuni, punand accentul fie pe sinonimia celor doi termeni, fie pe elementele de diferentiere.

Pentru inceput conventia s-a definit ca fiind acordul de vointa intervenit intre persoane in scop de a crea orice fel de efecte juridice, adica de a naste sau de a transmite un drept, precum si de a modifica sau de a stinge o obligatie.

Astfel s-a afirmat: ,,Conventia este genul, iar contractul este specia (...) daca orice contract este o conventie, nu orice conventie este un contract; de exemplu cesiunea de creanta si delegatiune sunt conventii, fara a fi insa contracte".

In dreptul francez, aceasta distinctie este de ordin legislativ. Astfel, art. 1101 Cod civil francez defineste contractul ca fiind ,,o conventie prin care una sau mai multe persoane se obliga fata de una sau mai multe persoane de a da, a face sau a nu face ceva". In sustinerea acestei afirmatii se aduc urmatoarele argumente:

Bibliografie:

1. Adam Ioan - Drept civil, Drepturi reale, Editura All, Bucuresti, 2002

2. Adam Ioan, Drept civil - Obligatiile, Contractul in reglementarea Noului Cod civil, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2011

3. Albu Ioan, Drept civil - Contractul si raspunderea contractuala, Editura Dacia, Cluj Napoca, 1994

4. Alexandresco Dimitrie - Explicatiune teoretica si practica a dreptului civil roman in operatiune cu legile vechi, tomul al cincilea, Editura Tipografia Nationala, Iasi, 1898

5. Angheni Smaranda, Volonciu Magda, Stoica Camelia - Drept comercial, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2008

6. Carpenaru d. Stanciu - Tratat de drept comercial roman, conform noului Cod civil, Editura Universul juridic, Bucuresti, 2012

7.Clocotici Dorin, Gheorghiu Gheorghe - Operatiunile de leasing, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2000

8. Corinne Renault-Brahinsky - Droit des obligations, Gualino editeur, Paris, 2003

9. Deak Francisc - Toeria generala a obligatiilor, Curs, Bucuresti, 1960

10. Deleanu Ion - Partile si tertii, Relativitatea si opozabilitatea efectelor juridice, Editura Rosetti, Bucuresti, 2002

11. Florescu A. P. Dumitru, Rotaru Monica, Olteanu Mihaela, Spataru Gabriel, Derscanu Adina - Contractul de leasing, Editura Universul juridic, Bucuresti, 2013

12. Galgano Francesco - Diritto privato, 13 editione, Editura Cedam 2006

13. Giovanoli Mario - Le credit-bail en Europe, Developement et nature juridique, Paris, 1980

14. Goicovici Juanita - Acordul de principiu in dreptul nr. 4/2002

15. Gradinaru Nicolae - Contracte civile speciale, Editura Aius PrinEd, Craiova, 2010

16. Hamangiu Constantin, Ion Rosetti-Balanescu, Baicoianu Alexandru - Tratat de drept civil, volumul II, Editura Nationala S. Ciornei, Bucuresti, 1929

17. Molcut Emil, Oancea Dan - Drept roman, Bucuresti, 1993

18. Nemes Vasile - Drept comercial, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2012

19. Pipera Gheorghe - Drept comercial, In reglementarea noului Cod civil, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2012

20. Popa Sorana

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Operatiunile de leasing.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
67 pagini
Imagini extrase:
67 imagini
Nr cuvinte:
17 494 cuvinte
Nr caractere:
95 407 caractere
Marime:
65.58KB (arhivat)
Publicat de:
Marin Ionescu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept Comercial
Tag-uri:
leasing, drept comercial, operatiune, ðrept
Predat:
Facultatea de Stiinte Juridice, Administrative si ale Comunicarii , Universitatea "Constantin Brancoveanu" din Pitesti
Specializare:
Drept
Materie:
Drept Comercial
Sus!