Judecătorul Sindic

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.Consideratii generale Pag.1
2.Rolul judecatorului sindic Pag.4
3.Atributiile judecatorului sindic Pag.4
4.Desemnarea judecatorului sindic Pag.6
5.Efectele dechiderii procedurii Pag.7
6.Notificarea creditorilor Pag.8
7.Declararea starii de faliment si inchiderea ei Pag.9
8.Raspunderi si sanctiuni Pag.9
9.Cererea de deschiderea a procedurii de insolve Pag.10

Extras din proiect:

Consideratii preliminare:

Judecatorul sindic - este judecatorul care pronunta si judeca hotararea de deschidere a procedurii de insolventa. Atributiile judecatorului-sindic sunt limitate la controlul judecatoresc al activitatii administratorului judiciar si/sau al lichidatorului si la procesele si cererile de natura judiciara aferente procedurii insolventei .

Repartizarea cauzelor avand ca obiect procedura insolventei, prevazuta de Legea nr. 85 din 2006, judecatorilor desemnati ca judecatori-sindici se realizeaza potrivit art. 53 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, in mod aleatoriu, in sistem informatizat.

Potrivit Legii nr. 85/2006 , republicata si modificata , procedura reorganizarii judiciare si falimentului se aplica tuturor comerciantilor - societatilor comerciale , persoanelor fizice care actioneaza individual sau in asociatii familiale, organizatii cooperatiste - aflati in stare de insolventa, precum si societatilor agricole, ca si oricarei alte persoane juridice de drept privat care desfasoara si activitati economice.

Procedura reorganizarii se va aplica in mod corespunzator si grupurilor de interes economic (G.I.E.) ca forme asociative cu personalitate juridica si scop patrimonial, potrivit

art. 218 din Legea nr. 161/2003, indiferent daca acestea au sau nu calitatea de comerciant. Prin insolventa cadrul legal defineste acea stare a patrimoniului debitorului, caracterizata prin incapacitatea vadita de plata a datoriilor exigibile cu sumele de bani disponibile.

Insolventa comerciala nu presupune in mod necesar si implicit ca activul patrimoniului debitorului sa fie mai mic decat pasivul acestuia, conditia esentiala de existenta a starii de insolventa fiind imposibilitatea debitorului de a-si plati datoriile. Procedura , pur comerciala prin natura ei , are de regula caracter colectiv , concursual , general si unitar , avand drept scop -declarat tot de catre legiuitor - acoperirea integrala sau partiala a pasivului, fie prin reorganizarea comerciantului (implicit a activitatii acestuia) sau prin lichidarea unor bunuri din patrimoniul sau pana la stingerea pasivului , fie prin declararea falimentului.

Starea de insolventa a debitorului trebuie sa rezulte exclusiv din imposibilitatea de

plata a datoriilor. Nu va putea fi considerata stare de insolventa si , pe cale de consecinta ,

nu se vor aplica regulile care guverneaza procedura reorganizarii judiciare si falimentului imprejurarea in care debitorul refuza , justificat sau nu , sa onoreze debitele rezultate din raporturi contractuale sau obligatii bugetare.

Procedura reorganizarii judiciare si falimentului este o procedura contencioasa, in

care instanta judecatoreasca, prin judecatorul sindic, exercita atributii de decizie si control. Alaturi de instanta de judecata si de judecatorul sindic mai participa la aplicarea procedurii administratorului sau lichidatorului, adunarea creditorilor, comitetul creditorilor si comitetul asociatilor sau actionarilor.

Competenta materiala in aplicarea procedurii prevazute de Legea nr.85/2006 republicata si modificata, revine tribunalului ca instanta de fond si Curtii de Apel ca instanta de recurs. Competenta teritoriala revine instantei de la sediul debitorului. Procedura reorganizarii judiciare si a falimentului are drept scop plata pasivului debitorului aflat in imposibilitate de plata (art.2 din Legea nr.64/1995). Aceasta procedura a reorganizarii judiciare si a falimentului , pentru a fi ocrotite interesele generale ale bunei desfasurari a activitatii comerciale , se realizeaza, de catre instantele judecatoresti si de alte organe, sub autoritatea organelor judecatoresti.

Potrivit art.5 din Legea nr.85/2006 , organele care aplica procedura sunt :

- instantele judecatoresti;

- judecatorul sindic;

- adunarea creditorilor;

- comitetul creditorilor;

- administratorul;

- lichidatorul .

Judecatorul-sindic are statutul juridic al unui judecator al tribunalului el indeplineste

o functie publica , de interes general , organizeaza si conduce intreaga procedura a reorganizarii judiciare si a falimentului sub autoritatea tribunalului. Judecatorul-sindic este desemnat de catre presedintele tribunalului dintre ceilalti judecatori sindici desemnati.

Toate procedurile prevazute de Legea nr 86 / 2006 privind procedura insolventei , cu

exceptia recursului prevazut la art. 8 din aceeasi lege , sunt de competenta tribunalului in a carui raza teritoriala isi are sediul debitorul, astfel cum figureaza acesta in registrul comertului, respectiv in registrul societatilor agricole sau in registrul asociatiilor si fundatiilor, si sunt exercitate de un judecator-sindic. Asadar, deschiderea procedurilor prevazute de Legea nr 86 / 2006 sunt de competenta tribunalului in a carui raza teritoriala isi are sediul debitorul si nu in competenta tribunalului de la sediul creditorului.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Judecatorul Sindic.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
5 031 cuvinte
Nr caractere:
31 048 caractere
Marime:
60.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept Comercial
Tag-uri:
faliment, drept, societate, comerciant, judecator, lege
Predat:
la facultate , Universitatea Transilvania din Brasov
Materie:
Drept Comercial
Sus!