Contractele Electronice

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Notiunea de contract. Contractul electronic.

,,Sini-Ishtar, fiul lui Ilu-eribu, si Apil-Ili, fratele sau, au cumparat o treime de shar de pamant cu o casa construita, langa casa lui Sini-Ishtar si langa casa lui Minani; o treime de shar de pamant arabil lamnga casa lui Sini-Ishtar, care are vedere la strada; proprietatea lui Minani, fiul lui Migrat-Sin, din Minani, fiul lui Migrat-Sin. Ei au platit patru shekeli si jumatate de argint, pretul convenit. Nu se va mai face nicio pretentie viitoare asupra casei lui Minani. In fata Regelui lor au jurat (numele a 14 matori si a scribului). Muntele Tebet, anul marelui zid al lui Karra-Shamash".

La prima vedere, textul de mai sus poate parea cu totul indescifrabil datorita denumirilor neobisnuite si a formularii aparent lacunare. La o privire mai atenta se poate lesne observa ca este vorba despre traducerea - nicidecum cu pretentia unei complete acuitati - unei conventii intre trei persoane, conventie ce are ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui teren cu constructie. Aceasta reprezinta una dintre formele primare de contract din istoria omenirii. Prezenta conventie dateaza, cu aproximatie, din anul 2000 i. Hr. si apartine spatiului civilizatiei Sumeriene, unul din leaganele de dezvoltare ale civilizatiei umane.

Asadar, nevoia umana de a incheia intelegeri, de a formula conventii, de a contracta este o nevoie primara, izvorata din specificul de a fi al omului: omul exista pentru a se dezvolta, pentru a evolua. Aceasta evolutie a avut loc prin sincretizarea valorilor, a cunoasterii, a abilitatilor pe care oamenii le-au dobandit de-a lungul istoriei. Odata cu aparitia si dezvoltarea poparelor, contactele dintre acestea au constituit impulsul evolutiv care a calauzit omenirea pana in stadiul actual al devenirii sale. Aceste contacte aveau la baza in mod firesc capacitatea membrilor diferitelor societati care se intalneau de a face schimb intre ei: se schimbau cunostinte mestesugaresti, cunostinte despre pamanturi indepartate, obiceiuri, credinte si nu in ultimul rand, bunuri.

Prin schimbul de bunuri, oamenii au luat contact, initial fara sa stie, cu ceea ce astazi se numeste activitatea de comert. Acum, ca si atunci, la baza acesteia se afla contractul. Exemplul de contract cu care am debutat in demersul nostru are tocmai rolul de a sublinia - daca mai era nevoie - importanta cruciala pe care institutia contractului a avut-o in istoria omenirii. Am pus accent pe ideea de ,,omenire" intrucat aceasta este ideea fundamentala ce ne leaga pe toti, indiferent de cultura, religie sau sistem de drept. Ori contractul este un concept ce transcende orice bariere culturale, economice sau geografice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractele Electronice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
10 107 cuvinte
Nr caractere:
54 674 caractere
Marime:
154.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept Comercial
Tag-uri:
contractele, muntele
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Sus!