Administrarea societăților cu asociat unic

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Vointa sociala a oricarei societati comerciale exprimata de adunarea generala este adusa la indeplinire prin actele persoanelor sau organelor anume investite, care realizeza administrarea si conducerea societatii.

Cu privire la administrarea si conducerea societatilor comerciale , Legea 31/1990 cuprinde dispozitii privind fiecare forma de societate comerciala.

In societatea in nume colectiv, gestiunea societatii este asigurata de unul sau mai multi administratori. Fiecare administrator are dreptul sa reprezinte societatea , afara de stipulatie contrara in actul constitutiv(art. 75 din lege).

In societatea in comandita simpla administrarea societatii se va incredinta unuia sau mai multor asociati comanditati.

In societatea in comandita pe actiuni , reglementarea actuala cuprinde mai multe dispozitii.

Societatea pe actiuni este administrata de unul sau mai multi administratori, numarul acestora fiind impar. Cand sunt mai multi administratori, ei constituie un consiliu de administratie(art. 137 din lege).

Consiliul de administratie poate delega conducerea societatii unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general (art.143 din lege).

In societatea in comandita pe actiuni, societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, care nu pot fi decat asociati comanditati(art.188 din lege).

In societatea cu raspundere limitata, administrarea societatii este realizata de unul sau mai multi administratori(art.197 din lege).

Din dispozitiile anterioare rezulta ca o societate, indiferent de forma ei juridica este administrata de unul sau mai multi administratori.

In cazul unei pluralitati a administratorilor legea face o distinctie: in cazul societatii in nume colectiv, societatii in comandita simpla si societatii cu raspundere limitata, pluralitatea administratorilor nu este organizata de lege; in cazul societatii pe actiuni si societatii in comandita pe actiuni pluralitatea administratorilor este organizata de lege, sub forma unui organ colegial - consiliul de administratie.

Cat priveste societatea pe actiuni, administrarea si conducerea societatii se poate realiza, la alegerea asociatilor, prin consiliul de administratie si directorii societatii(sistemul unitar) sau prin directorat si consiliu de supraveghere (sistemul dualist).

In cele ce urmeaza vom examina regulile generale privind administrarea si conducerea de catre administratori, si anume regulile generale care definesc statutul administratorului, indiferent daca acesta este singur administrator sau face parte dintr-o pluralitate de administratori, precum si raspunderea administratorului.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Administrarea Societatilor cu Asociat Unic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 921 cuvinte
Nr caractere:
30 046 caractere
Marime:
29.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept Comercial
Tag-uri:
societate, administrare, asociati
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Sus!