Răspunderea Patrimonială

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

CAPITOLUL 1. Notiunea de Raspundere patrimoniala 3
CAPITOLUL 2. Raspunderea patrimoniala a angajatorului fata de salariatii sai 6
CAPITOLUL 3. Raspunderea salariatilor fata de angajator 8
3.1. Elementele (conditiile) raspunderii 8
Capitolul 4. Cauzele de neraspundere patrimoniala 12
Capitolul 5. Speta 14
Concluzii 18
Bibliografie 19

Extras din proiect:

CAPITOLUL 1. Notiunea de Raspundere patrimoniala

Raspunderea patrimoniala in dreptul muncii are ca temei contractul individual de munca si se intemeiaza pe normele si principiile raspunderii civile contractuale.

Codul muncii reglementeaza raspunderea patrimoniala intr-un capitol distinct -al III lea (din titlul al XI -lea ,,Raspunderea Juridica") - articolele 253-259.

Exista insa si reglementari anterioare Codului muncii care, cu titlu de norme speciale, au ramas in vigoare si se aplica - total sau partial - anumitor categorii de salariati, si anume:

- Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice, modificata prin Legea nr. 54/1994;

- Ordonanta Guvernului 121/1998 privind raspunderea materiala a militarilor ;

- Art. 40 - 41 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi (republicata la 16 martie 2000).

Raspunderea patrimoniala este una reparatorie,ca si cea civila ori cea materiala. Ea este patrimoniala deoarece salariatul care a produs o paguba angajatorului va fi obligat, cu bunurile apartinand patrimoniului sau sa acopere acel prejudiciu, reintregind patrimoniul afectat.

Raspunderea patrimoniala este o raspundere integrala, ca si raspunderea civila, nu numai pentru dauna efectiva si actuala, ci si pentru foloase nerealizate. Dar, asemenea raspunderii civile contractuale, salariatul raspunde numai pentru prejudiciul cauzat,care a fost prevazut ori era previzil la momentul incheierii contractului individual de munca - afara de prejudiciul ce provine din culpa sa grava asimilata dolului,cand va raspunde si pentru cel neprevizibil.

Stabilirea raspunderii patrimoniale se face insa diferit fata de raspunderea civila a functionarilor publici sau raspundere materiala a militarilor si altor categorii de personal. Ea nu se stabileste unilateral de catre angajator pe calea emiterii deciziei de imputare sau prin asumarea ahgajamentului de plata de catre cel vinovat de producerea pagubei. Daca partile nu se inteleg unitatea pagubita trebuie sa se adreseze instantei de judecata,solicitand obligarea celui aflat in culpa sa acopere prejudiciul.

Bibliografie:

Alexandru Ticlea, Andrei Popescu, Marioara Tichindelean, Constantin Tufan, Ovidiu Tinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucuresti, 2004;

Ion Traian Stefanescu, Tratat de Dreptul muncii,Volumul I, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2003;

Ion Traian Stefanescu, Tratat de Dreptul muncii,Volumul II, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2003;

R aluca Vasiliu, Ana Hutupascu, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2007;

Codul muncii , actualizat 1 septembrie 2011.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Raspunderea Patrimoniala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 348 cuvinte
Nr caractere:
23 329 caractere
Marime:
60.26KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
pagubei, patrimoniala
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Profesorului:
Bogdan Petrisor
Sus!