Leziunea - viciu de consimțământ

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Notiuni introductive

Pentru incheierea valabila a oricarui actu juridic civil,este necesar indeplinirea unor conditii de fond si de forma.

Prin act juridic civil intelegem manifestarea de vointa facuta cu intentia de a produce efecte juridice,adica de a da nastere,a modifica sau a stinge raport juridic civil concret.

Prin conditiile actului juridic civil intelegem acele componente care trebuie sau pot sa intre in structura actului juridic civil,deci elemente din care este alcatuit actul juridic civil.Cobditiile de fond ale actulu juridic civil sunt cele care privesc continutul actului juridic civil,iar conditiile de forma sunt cele care privesc forma ceruta de lege pentru inceierea valabila a actului juridic civil.

O conditie esentiala la incheierea actului juridic civil este consimtamantul partilor,care trebuie sa fie serios,liber si exprimat in cunostinta de cauza,iar atunci cand nu este liber exprimat este alerat de un viciu de consimtamant.

Viciile de consimtamant sunt acele imprejurari care afecteaza caracterul constient si liber al vointei de a incheia un act juridic.

Viciile de consimtamant sunt urmatoarele:dolul,eroarea,violenta si leziunea.

In continoare voi prezenta cateva aspecte cu privire la leziune.

Prin leziune se intelege prejudiciul material suferit de una dintre parti ca urmare a incheierii unui contract.

Ca regula,leziunea consta in disproportia vadita de valoare intre prestatii,ce exista in chiar momentul incheierii contractului(leader-a rani;laesio-rana,vatamare,paguba).

Totusi,in cazul minorului,notiunea de paguba primeste un inteles mai larg,putand fi vorba nu numai de compaarea presatiilordin contractul respective,ci si de raportarea obligatiei asumate de minor la patrimonial sau ori la alte circumstante.

Spre deosebire de reglementarea anterioara,in care,ca regula,leziunea ii privea doar pe minorii cu capacitate de exercitiu restransa,corespunzator noii reglementari trebuie sa distingem intre leziune in cazul minorului si leziunea in timpul majorului.Subliniem ca si in acest caz leziunea este tot un viciu de consimtamant,iar nu o problemace priveste capacitatea civila de exercitiu,anularea actului juridic si,ca o consecinta,restituirea(sau,dupa ca,adaptarea contractului)intervin nu atat pentrminoritate,cat pentru paguba materiala suferita de cel cu capacitate restransa de exercitiu,adica pentru leziune.

Una dintre cele mai importante modificari aduse de Noul Cod civil,regimului juridic al viciilor de consimtamant este cea legata de domeniul de aplicare a leziunii.Astfel odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod civil,leziunea a devenit viciu de consimtamant cu aplicare generala,fiind susceptibil de a fi aplicat de fiecare data cand intre prestatiile partilor exista disproportii importante.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Leziunea - Viciu de Consimtamant.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 382 cuvinte
Nr caractere:
8 248 caractere
Marime:
13.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
leziune, viciu
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!