Contractul de Leasing

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere 2
I. Generalitati privind contractual de leasing.
1.1Aparitia si evolutia operatiunelor de leasing 3
1.2Etimologia si notiunea contractului de leasing 8
1.3Clasificarea contractului de leasing 11
II.Conditiile de valabilitate ale contractului de leasing.
2.1 Legalitatea 14 2.2 Capacitatea partilor in contractul de leasing 15 2.3 Obiectul in contractual de leasing 17 2.4 Consimtamintul partilor 18 2.5 Cauza si Forma contractului de leasing 21
?Efectele contranctului de leasing
3.1Efectele contractului de leasing intre parti 22 3.2Efectele contractului de leasing fata de terti 24
Concluzie 25 Bibliografie 26

Extras din proiect:

Introducere

L.Josserand un mare civilist francez spunea inca in 1973 "Traim din ce in ce mai mult contractual". Alegatia este valabila cu cit mai mult astazi, aistam la expansiunea contractuala. Sigur ca intr-o societate de drept exista o baza legislativa menita sa dirijeze raporturile sociale aparute intre persoane.

Insa o lege poate stabili doar anumite limite ale comportamentului uman in anumite imprejurari si cu scurgerea timpului ea isi pierde actualitatea si eficienta, fapt care impune o reglementare print-o modalitate deosebita. De aceea contractual constituie una din cele mai flexibile si prin urmare eficiente modalitati de reglementare a reporturilor social-juridice si anume pentru acele locuri inguste unde legea nu poate si nu necesita a patrunde, iar tot odata este una din cele mai importante mijloace juridice de asigurare a dezvooltarii. Prin urmare odato cu expansiunea contractuala s-au dezvoltata si asa relatii izvorite din necesitatile dictate de anumite evenimente. Daca ne referim la Republica Moldova, odata cu destramarea URSS automobilele si echipamentele care formau un element al productieii, in timp nu mai faceau fata calitatii si volumului de lucru. De aceea odata cu legiferarea operatiunelor de leasing, pentru angetii economici, acesta a devenit o opurtunitate de a contracta cu societatile de leasing, pentru a schimba utilajele se echipamentele de lucru, fara a fi nevoiti sa contracteze credite de la banci, care se impun cu o dobinda ridicata. Prin urmare dobinzele bancare constituie obstacole suplimentare pentru bussnesul mic si mijlociu in obtinerea si rambursarea creditelor. In aceste conditii cea mai eficienta modalitate a politicii investitionale pentru scopurile bussnesului mic si mijlociu poate servi leasingul.

I. Capitolul : Generalitati privind contractul de leasing.

1.1 Aparitia si evolotia operatiunelor de leasing.

Aparitia si evolutia operatiunelor de leasing a fost determinata de ritmul alert al comertului, al cererii si ofertei, al progresului tehnic , care implica decizii investitii imediate, ce depasesc uneori posibilitatile de autofinatare ale comerciantului si capacitatile de creditare de care acesta dispune. Progresul tehnic, precum, si nevoia de a beneficia in procesul de productie de avantjele pe care le ofera utilizarea unor tehnologii avansate, au orientat comerciantii catre gasirea unor solutii cit mai echitabile, care sa le permita accesul la procedeile moderne si eficinete de lucru , chiar si in conditiile in care nu dispuneau de mijlocele finaciare necesare.

S-a gasit astfel ca eficient, leasingul operatiune ce reuneste finatarea, productia si comercializarea, in special in cadrul relatiilor comerciale internationale.

Leasingul a reprezentat un pas deosedit de importat in fintarea intreprinderilor care doreau sa isi achizitioneze utilaje si echipamente , dar care nu aveu posibilitati financiare, dind astfel satisfactie agentilor economici care nu doreau sa apeleze la creditele bancare ori sa isi greveze bunurile mobie sau imobile prin constituirea unor gajuri sau ipoteci.

Prima forma de leasing nascuta din necesitatea obtinerii unei finantari, in vederea desfasurarii unei activitati productive, a aparut in anul 1950 in SUA, cind directorul unei fabrici de produese alimentare din California a primit o comanda profitabila insa nu detinea fondurile necesare pentru achizitionarea echipamentelor pentru onorarea obligatiei In acesta situatie, managerul in cauza s-a adresat unei institutii financirare , solicitindu-i acesteia procurarea echipamentelor de care avea nevoie si inchirierea imediata a acestora de catre firma sa. Dupa incheirea tranzactiei in aceste conditii si livrarea produselor catre clientul care le comandase, managerul societatii de produse alimentare , incurajat de beneficiile si avantajele pe care le realizase prin metoda folosita , a pus bazele primei societati specializate de leasing denumita United States Leasing Corporation.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de Leasing.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
8 260 cuvinte
Nr caractere:
45 449 caractere
Marime:
46.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
contract, leasing, drept, drept civil
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!