Caracterele Juridice ale Transmisiunii Moștenirii

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

CARACTERELE JURIDICE ALE TRANSMISIUNII MOSTENIRII

1. Transmisiunea succesorala este o transmisiune pentru cauza de moarte -mortis causa

,,Mostenirea unei persoane se deschide in momentul decesului acesteia". Asadar, transmisiunea succesorala, spre deosebire de transmisiunea intre vii, se produce numai la momentul incetarii din viata a unei persoane fizice (nu si in cazul incetarii existentei unei persoanei juridice), indiferent ca este vorba de moarte fizic constatata sau de moarte declarata prin hotarare judecatoreasca.

2. Transmisiunea succesorala este o transmisiune universala.

Obiectul transmisiunii succesorale este reprezentat de patrimoniul defunctului, privit ca universalitate juridica. Patrimoniul succesoral este format din totalitatea drepturilor (activul patrimoniului) si obligatiilor (pasivul patrimoniului), cu caracter patrimonial, care au apartinut defunctului

In principiu, sunt transmisibile pentru cauza de moarte drepturile si obligatiile cu caracter patrimonial ale defunctului. Nu se transmit, totusi, prin mostenire urmatoarele categorii de drepturi:

- drepturile si obligatiile nepatrimoniale;

- drepturile patrimoniale, care inceteaza la moartea titularului, fie pentru ca au caracter viager, fie pentru ca sunt contractate sau nascute ex lege intuitu personae (precum: dreptul de uz, uzufruct, abitatie, o creanta de intretinere sau de renta viagera, dreptul la pensie etc.), fie din alte cauze;

- obligatiile patrimoniale nascute din contracte incheiate intuitu personae (precum, obligatiile antreprenorului) sau cele legate de o calitate personala a defunctului.

3. Transmisiunea succesorala este o transmisiune unitara.

Transmiterea mostenirii are caracter unitar, deoarece intregul patrimoniu al defunctului este transmis dupa aceleasi reguli, indiferent de natura (drepturi reale sau drepturi de creanta, bunuri mobile sau bunuri imobile etc.), provenienta (de pe linie materna sau de pe linie paterna), originea (mostenite sau achizitionate) sau modalitatile de care sunt afectate (termen ori conditie) bunurile care-l compun.

Transmisiunea succesorala priveste o singura masa succesorala nu se frange intr-o pluralitate de mosteniri.

Acest principiu comporta, potrivit literaturii de specialitate, unele exceptii, reprezentate de situatiile in care transmiterea mostenirii este guvernata de reguli diferite, in functie de natura sau de originea ori provenienta bunurilor care formeaza masa succesorala a defunctului. Astfel:

Exceptia privind drepturile succesorale ale sotului supravietuitor. Astfel, daca la moartea unui sot, in lipsa de descendenti, sotul supravietuitor vine in concurs cu ascendentii si/sau colateralii defunctului, el mosteneste (daca defunctul nu a dispus altfel prin testament) - in afara de partea sa succesorala si fara a suporta in privinta acestor bunuri concursul comostenitorilor - mobilele si obiectele apartinand gospodariei casnice, precum si darurile de nunta.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterele Juridice ale Transmisiunii Mostenirii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
62 pagini
Imagini extrase:
62 imagini
Nr cuvinte:
30 272 cuvinte
Nr caractere:
156 154 caractere
Marime:
81.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
drept, juridic
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!