Accesiunea și Uzucapiunea

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

INTRODUCERE

CAPITOLUL I DEFINITIA SI CARACTERELE JURIDICE ALE DREPTULUI DE PROPRIETATE
1.1 Accesiunea
1.2 Accesiunea imobiliara naturala
1.3 Accesiunea imobiliara artificiala
1.4 Accesiunea mobiliara

CAPITOLUL II UZUCAPIUNEA
2.1 Utilitatea si justificarea uzucapiunii
2.2 Bunurile ce pot fi obiectul uzucapiunii
2.3 Felul uzucapiunii
2.4 Modul de calcul
2.5 Intreruperea prescriptiei
2.6 Suspendarea prescriptiei achizitive
2.7 Jonctiunea sau unirea posesiilor
2.8 Efectele uzucapiunii
2.9 Uzucapiunea in regim de carte funciara
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect:

Prin abordarea acestei teme am incercat sa scot in evidenta trasaturile esentiale ale drepturilor de proprietate precum si scoaterea in evidenta a elementelor principale ale uzucapiunii si ale accesiunii.

In prima parte am vorbit despre caracterele juridice ale dreptului de proprietate definindu-l astfel si facand o trecere catre accesiune si uzucapiune.

In partea a doua am vorbit despre accesiune si cateva din formele ei, naturala, artificiala, mobiliara, definindu-le pe fiecare in parte dupa forma si natura lor.

In ultima parte am discutat despre uzucapiune si formele, modul si efectele ei definindu-le pe fiecare in parte.

In concluzie modurile de dobandire a dreptului de proprietate sunt mijloacele juridice (acte si fapte juridice) prin care acest drept se poate dobandi. In egala masura ele pot fi utilizate si pentru dobandirea acelor drepturi reale care constituie dezmembraminte ale dreptului de proprietate reglementate de codul civil: uzufructul, uzul, abitatia si superficia.

Codul Civil, in Cartea a III-a intitulata "Diferite moduri prin care se dobandeste proprietatea (art. 644-645) enumera urmatoarele moduri: succesiunea, legatele, conventia sau contractul, traditiunea, accesiunea sau incorporatiunea, prescriptia achizitiva sau uzucapiunea, legea si ocupatiunea.

Enumerarea facuta de Codul Civil este lipsita de rigoare, fiind criticata ca atare in literatura de specialitate. Ea este incompleta, nefiind mentionate unele moduri de dobandire a dreptului de proprietate si anume hotararile judecatoresti constitutive de drepturi; dobandirea in proprietate a fructelor de catre posesorul de buna-credinta; posesia de buna-credinta a bunurilor mobile.

Enumerarea este si inexacta pentru ca face distinctie intre succesiune si legate, desi termenul de succesiune desemneaza atat succesiunea legala cat si pe cea testamentara.

Ca urmare, retinem existenta urmatoarelor moduri de dobandire a dreptului de proprietate:

- Contractul

- Traditiunea

- Uzucapiunea sau prescriptia achizitiva

- Ocupatiunea

- Accesiunea

- Posesia de buna-credinta a bunurilor mobile

- Dobandirea fructelor de catre posesorul de buna-credinta al bunurilor frugifere;

- Hotararea judecatoreasca

- Succesiunea legala si succesiunea testamentara

Clasificare

Modurile de dobandire a dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale pot fi clasificate in functie de mai multe criterii:

- Dupa intinderea dobandirii, modurile de dobandire sunt universale sau cu titlu universal si moduri de dobandire cu titlu particular:

- Modurile de dobandire universale se caracterizeaza prin aceea ca prin intermediul lor se dobandeste o universalitate de bunuri. Atunci cand se dobandeste doar o fractiune din universalitate modul de dobandire este cu titlu universal. Diferenta intre modul universal si cel cu titlu universal este deci doar de ordin cantitativ, nu si de regim juridic. Succesiunea legala si cea testamentara sunt asemenea moduri de dobandire sau a altor drepturi reale.

- Modurile de dobandire cu titlu particular sunt cele care conduc la dobandirea proprietatii unui bun sau a unor bunuri determinate. Sunt astfel de moduri: contractul, legatul cu titlu particular, hotararea judecatoreasca, traditiunea, uzucapiunea, accesiunea etc.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Accesiunea si Uzucapiunea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
6 927 cuvinte
Nr caractere:
36 020 caractere
Marime:
60.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
drept, ascensiune
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!