Studiu comparativ privind sistemul simplificat de contabilitate

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Introducere

"Contabilitatea este cea mai veche dintre toate stiintele de gestiune. Contabilitatea este ea insasi istorie: cartile contabile au vocatia de a pastra urma unui important numar de evenimente consecinte economice, ceea ce face din istoria contabilitatii istoria unei istorii si ii confera o aura proprie pentru a seduce cercetatorul."

In 1881 Theodor Stefanescu este cel care pune bazele contabilitatii in partida dubla si totodata este considerat a fi intemeietorul contabilitatii in Romania, numind-o mai intai arta iar ulterior stiinta.

Ca orice stiinta, aceasta este rezultatul unui lung proces istoric si mai mult decat atat putem afirma ca originile contabilitatii preced originea cifrelor care au fost intrebuintate inca din comuna primitiva. S-au gasit marturii care atesta ca in antichitate primele forme primare de contabilitate au fost crestaturile de pe oasele de animale, margele insirate continuand cu utilizarea nodurilor pe sfori.Aceste forme de contabilitate statistica au evoluat odata cu dezvoltarea societatii umane, marile civilizatii antice precum egiptenii, romanii, fenicienii si grecii lasand primele urme de registre si sisteme de contabilitate.

Dupa 1990 s-a realizat o reforma, prin care s-a urmarit formarea unui drept contabil romanesc care sa cuprinda concepte si practici contabile specifice intreprinderilor care opereaza in conditiile economiei de piata si prin care s-a realizat o anumita armonizare cu normele contabile europene.Din anul 2000, contabilitatea intreprinderilor din tara noastra a intrat intr-o alta faza a evolutiei ei; procesul actual trebuie sa reprezinte o alta etapa, de dezvoltare a celei precedente, prin asigurarea compatibilizarii contabilitatii firmelor romanesti cu evolutiile dreptului contabil international.

Si astfel de-a lungul timpului contabilitatea a trecut prin multe etape ale evolutei sale ajungandu-se intr-un final la instituirea de legi si emiterea de ordonante ale guvernului pentru crearea unor reguli si norme ce trebuie respectate pentru a ajuta la functionarea si mentinerea sistemului economic .

"Armonizarea contabilitatilor nationale cu standardele internationale si cu directivele

contabile europene naste numeroase probleme de reglementare si de doctrina (interpretare),

probleme care au o dubla valenta financiar-contabila si juridica si care aduc noi argumente in

sprijinul existentei unui drept contabil, ca ramura specifica de drept, cu jurisprudenta si doctrina proprii" .

Cap.1 Prezentare generala

1.1 Structura OMFP nr. 2239/30 iunie 2011

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 522/25.07.2011, a fost publicat Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 2239/2011 pentru aprobarea sistemului simplificat de contabilitate.

Sistemul simplificat de contabilitate cuprinde reglementarile contabile simplificate si regulile privind aprobarea, semnarea si publicarea situatiilor financiare anuale simplificate.

In cadrul acestui ordin sunt enumerate componentele sistemului simplificat de contabilitate acestea fiind: "planul de conturi general ,principiile contabile si regulile de recunoastere, evaluare si prezentare a elementelor in situatiile financiare anuale simplificate, regulile de intocmire a situatiilor financiare anuale simplificate, formatul si continutul situatiilor financiare anuale simplificate, precum si continutul si functiunea conturilor contabile" .

Pot alege sistemul simplificat de contabilitate persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro.

Pentru a verifica incadarea in criteriile mentionate mai sus se au in vedere indicatorii determinati din situatiile financiare anuale, respectiv balanta de verificare, incheiata la finalul exercitiului financiar precedent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii aceluiasi exercitiu financiar.

Ca alte mentiuni in cadrul acestui ordin mai sunt si persoanele care au optat pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate ce utilizeaza pentru evidentierea operatiunilor economico-financiare , planul de conturi simplificat si tratamentele contabile prevazute de reglementarile contabile simplificate. In functie de necesitatile de informatii si complexitatea operatiunilor economico-financiare, aceste persoane pot folosi si conturi din planul de conturi general, precum si tratamente contabile cuprinse in Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Bibliografie:

Nicolae Feleaga , Controverse Contabile, Ed. Economica Bucuresti, 1996

Gheorghe Cretoiu, Ion Bucur, Contabilitate Fundamentele si noul cadru juridic, Editura All Beck,Bucuresti,2004

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu comparativ privind sistemul simplificat de contabilitate.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
5 690 cuvinte
Nr caractere:
33 124 caractere
Marime:
45.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
studiu, comparatie, contabilitate, sistem, gestiune
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!